Karácsony szelleme helyett a karácsony szemete öntötte el Budapestet

Ó szép fenyő, ó szép fenyő…

Forrás: Metropol2024. 01. 03. 14:13
Two,Old,Christmas,Trees,Thrown,Away,Next,To,A,Trashcan
546746839 Fotó: rame435
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár vízkeresztkor szokás leszedni a díszeket a karácsonyfákról, már január 3-án is úton-útfélen lehet találkozni kidobott fenyőfákkal Budapesten – figyelt fel a jelenségre a Metropol

A portál rávilágít arra is, hogy a régi hagyományok szerint január 6-a, vízkereszt a karácsonyi ünnepkör utolsó napja, és a legtöbben ilyenkor fosztják meg a fát a díszeitől, és ennek jó oka is van. A néphagyomány szerint ugyanis az örökzöldekben áldást hozó szellemek élnek, de ha nem dobják ki őket karácsony után, akkor abban az évben nem lesz jó a termés. 

A budapestiek pedig, úgy tűnik, tartják is magukat a hagyományhoz, igaz, pár nappal vízkereszt előtt már szabadulnának a fenyőktől, ami viszont nem hoz szerencsét, legalábbis a hagyomány szerint.

Fotó: Metropol

A portál megtudta az FKF Nonprofit Zrt.-től, hogy több mint 250 kijelölt gyűjtőhely van, ahol a kidobásra ítélt fákat várják, de az sem szabályellenes, ha valaki a szemetes mellé teszi ki, abban az esetben, ha ezzel nem akadályozza a gyalogos-, illetve a közúti forgalmat. Beszámolnak arról is, hogy az úgynevezett fenyőfajáratokkal szállítják el a karácsonyfákat.

„A logisztikai feladat nem mindennapi, hiszen a becslések szerint mintegy ötszáz-hatszázezer darab tűlevelű kerül ki az utcákra, ezt a mennyiséget kell kezelnünk, illetve a hasznosításukat megoldanunk” – jegyezték meg. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.