Niedermüller Péter szerint nem kell a 2006-os rendőrterrorra emlékezni, Dobrevnek kellemetlen a kérdés + videó

Nagy visszhangot váltott ki Szilágyi Ákos szoborterve, amivel a 2006-os eseményeknek állítana emléket a Dohány utcában. Az ötlet ellen már felszólalt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és Erzsébetváros DK-s polgármestere is. A Magyar Nemzet Dobrev Klára véleményére is kíváncsi volt, a DK EP-képviselője azonban nem volt hajlandó válaszolni a feltett kérdésekre.

2024. 01. 22. 18:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2006. október 23-án Budapest utcáin rendőrök meneteltek az Oktogonnál, könnygázzal és vízágyúval oszlatták a tömeget. Az azonosítószám nélküli egyenruhások a Fidesz rendezvényéről hazaigyekvőkre is rátámadtak. Embereket vertek meg viperával, fejmagasságban lőtték a gumilövedékeket és a könnygázgránátokat. Az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc a mai napig nem vállalta a felelősséget a rendőrterrorért.

Nagy László miután 15-20 méteres távolságból egy rohamrendőr fejre célzott lövést adott le rá, a bal szemére teljesen megvakult. Miközben vérző fejjel öntudatlanul feküdt a földön, többen is odaléptek hozzá, hogy segítsenek rajta. Ezt a kamerák által is dokumentált pillanatot örökítené meg a tervezett szobor. 2022 decemberében hunyt el.

Szerintem nincs ilyen szoborra szükség

– mondta a Magyar Nemzet kérdésére Erzsébetváros DK-s polgármestere. A Gyurcsány-párti politikus szerint teljesen felesleges megemlékezni a 2006-os eseményekről, mert meglátása szerint nagyon különböző magyarázatok vannak arról, hogy mi történt 2006-ban és egy ilyen szoborral további árkok keletkeznének a magyar társadalomban. Nem volt ennyire beszédes kedvében viszont Dobrev Klára, a párt EP-képviselője, aki arra az egyszerű kérdésre sem válaszolt, hogy szerinte kell-e szobrot állítani. 

Olyan jelenet volt, amit nem lehet elfelejteni

– ezt már a szobor ötletgazdája, Szilágyi Ákos mondta, aki 2006-ban a helyszínen tartózkodott, amikor az események történtek. Meglátása szerint azért van szükség a szoborra, mert sok fiatal nem tudja, hogy mi történt Magyarországon 2006-ban, Gyurcsány Ferencet pedig egy „jópofa”, „idősödő” politikusként látják az interneten. Szilágyi szeretné, ha újra visszakerülne a közbeszédbe 2006, a szobor megvalósítása érdekében pedig egy aláírásgyűjtésbe is kezdtek, ami az alábbi honlapon érhető el: https://alairas.magyartrikolor.hu/

Szilágyi Ákos azt is elmondta, szorgalmazza, hogy le tudjon ülni beszélni a Mazsihisz képviselőivel a terveiről, mert nem gondolja, hogy a szobor bárkit is zavarna a Dohány utcában.

Borítókép: Nidermüller Péter (Fotó: Videa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.