Pánikban az MSZP, mindenáron közös listát akar az öt százalék alatti párt

Kétségbeesetten győzködi az ellenzéki pártokat az MSZP, szerintük csak így lehet érdemben felvenni a kesztyűt a Fidesszel szemben a júniusi választásokon. Azonban a leplezett józanság mögött feltételezhetően inkább a pánik a mozgatórugó: ha ma lennének az országgyűlési választások, a szocialisták jelenleg alulról súrolnák az ötszázalékos küszöböt. Ennek ellenére igyekszik minél nagyobb magabiztosságot sugározni a baloldali párt: kampányt indít, a következő két hónapban össze akarja gyűjteni minimum százezer olyan ember aláírását, aki a szocialista párttal közösen áll ki az együttes indulásért, a Fidesz legyőzéséért.

Forrás: MTI2024. 01. 29. 11:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz legyőzhető, ehhez a demokratikus ellenzéki pártoknak közösen kell indulniuk az idei európai parlamenti (EP-) és az önkormányzati választáson – jelentették ki az MSZP társelnökei a párt Facebook-oldalán. Kunhalmi Ágnes a videóüzenetben emlékeztetett arra, hogy idén egy napon lesznek az EP- és az önkormányzati választások. 

Nem véletlenül rendezte így Orbán, mindkét választáson nagyon meg akarja verni az ellenzéket

– hangoztatta. Kunhalmi szerint a tét nagy, a Fidesz nem nyerhet az önkormányzatokban, nem veheti vissza Budapestet sem.

 Ha csak egy ellenzéki párt is kimarad a közös listából Budapesten, azonnal közgyűlési többsége lesz a Fidesznek, amivel lényegében a kormánypárt „visszaveszi” a fővárost

– hangoztatta aggódva a törpepárt társelnöke. Elmondta, az EP-választáson azért ajánlanak közös listát a demokratikus ellenzék pártjainak, mert nem üzenhetjük azt Európának, hogy Orbán megverhetetlen. 

Komjáthi Imre – a másik társelnök – azt mondta, ezen a választáson a Fidesz legyőzhető, de csak akkor, ha az ellenzéki pártok együttműködnek.Elég a sumákolásból, az ellenzéki pártok veszekedéséből, a taktikázásból – jelentette ki.

 

Nem áll túl jól az ellenzék szénája

Mint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, az MSZP kampányt indít, a következő két hónapban össze akarja gyűjteni minimum százezer olyan ember aláírását, aki a szocialista párttal közösen áll ki az együttes indulásért, a Fidesz legyőzéséért. Mind az önkormányzati, mind az európai parlamenti választáson továbbra is ellenzéki összefogást és közös listát szorgalmaz az MSZP, amely

a jelenlegi felmérések szerint nem ugraná meg a parlamenti küszöböt, és az EP-választáson sem kapna elég szavazatot.

Ennek ellenére vagy talán pont ezért a szocialisták egy háttérbeszélgetésen azt hangsúlyozták, hogy a Fidesz legyőzhető a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választáson is.

A szocialisták aggódása érthető: az idő egyre csak fogy, az ellenzék pedig nem áll túl jól, a pártok ugyanis alig öt hónappal az önkormányzati választás előtt még számos fővárosi kerületben és vidéki nagyvárosban, vármegyeszékhelyen nem tudtak megállapodni a közös polgármesterjelölt személyéről.

Pedig Karácsony Gergely már tavaly október 23-án azt közölte, heteken belül megszülethet Budapesten a balliberális pártok közti megállapodás. Úgy tűnik, a főpolgármester vagy nagyon optimista volt, vagy maga sem gondolta komolyan, amit mondott.

 

Borítókép: Kunhalmi Ágnes (Forrás: Facebook/Magyar Szocialista Párt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.