Belövőszoba vagy szállás – élet roncsautókban, furgonokban a Józsefvárosban

Egyre több rendszám nélküli roncsautó vagy furgon tűnik fel Józsefvárosban, amelyben életvitelszerűen élnek, vagy éppen belövőszobának használják ezeket a kábítószer-élvezők. Még a korábbi fideszes vezetés alatt a VIII. kerületi önkormányzat hozott a lakók védelmében egy rendeletet, amely kimondta: tilos lépcsőházakban és autókban életvitel szerint tartózkodni. Ezt a rendelet Pikó András baloldali polgármester ciklusa elején azonnal megszüntette, ezzel megágyazott a mostanra kialakult súlyos droghelyzetnek.

2024. 02. 14. 8:00
null
Fotó: BARANYAI ATTILA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Életkép Pikó András városvezetése alatt. Belövőszoba vagy szállás? – mutatott rá egy roncsautóra Szilágyi Demeter önkormányzati képviselő, majd kihívta a rendőrséget, miután a józsefvárosi önkormányzat nem tett lépéseket, hogy felszámolja a fennálló helyzetet. 

Belövőszobának használt autót vizsgál Szilágyi Demeter. Fotó: Baranyai Attila

– A baloldal 2020-ban megszüntette a közösségi együttélést szabályzó rendeleteink fontos részeit, így a hajléktalanok, drogosok már élhetnek autókban vagy a társasházak közös terein – mutatott rá a fideszes képviselő, aki szerint 

drogbelövő szobának használták az autót, amelyet végül a rendőrség elszállíttatott.

Nem ez az egyetlen autó, amelyben életvitel szerint tartózkodnak. Egy fehér furgon a kerület több pontján feltűnik, ablakait elsötétítették, hogy ne lehessen belátni az autó belsejébe. A helyiek felháborítónak találják, hogy egy kutya pórázra kikötve alszik az autó alatt, ami megerősíti a gyanút, hogy az autót nem rendeltetésszerűen használják a tulajdonosai. Korábban ez a tevékenység önkormányzati rendelettel szembement, ám Pikó András polgármester lazított ezen a szabályon. 

Furgon Józsefvárosban. Fotó: Olvasói fotó

Emiatt a drogprobléma is elterjedt a kerületben. 

A laza közösségi együttélés szabályai miatt a szerhasználók társasházak lépcsőházaiban bújnak meg, belövőszobának használják a kerület nyilvános illemhelyeit is.

A hajléktalanprobléma, a drog és a szigorú rendvédelmi intézkedések hiánya miatt a kerület egyre koszosabb és szemetesebb.

Szilágyi Demeter a Facebookra feltöltött posztjában úgy fogalmaz: nincsen gazdája a nyolcadik kerületnek, áldatlan állapotok uralkodnak a köztereken, amelyért a baloldali városvezetés a felelős.  – Jobban tennék, ha nem politikai mozgalmat építenének, hanem az itt élők valós problémáival foglalkoznának és megoldanák azokat. Mi nem ilyen jövőt képzelünk el, hanem egy rendezett, tiszta és biztonságos Józsefvárost – mondta el a képviselő.

A Magyar Nemzet megírta: Pikóék szándékosan „ócsítják” a kerületet. 

Egy külföldieknek tartott lakossági fórumon Rádai Dániel alpolgármester és a helyi baloldal kampányfőnöke, Udvarhelyi Tessza be is vallotta azt, hogy szándékosan tartják alacsonyan a VIII. kerületi ingatlanárakat.

Udvarhelyi és Rádai elmondták, hogy a kerület vezetése minden erejével azon van, hogy megállítsa a dzsentrifikációt, nem szeretnék, hogy Józsefváros elhagyására kényszerüljenek az itt élők. Ezért is indították el például a szociális bérlakásprogramot. Udvarhelyi elmondta, tudatosan nem hirdetik, mennyire jó hely a Népszínház utca. Ez ugyanis szerintük azt a hatást érné el, hogy emelkednének a lakbérek és ingatlanárak, kiszorítva az itt élőket.

Borítókép: Roncsautó Józsefvárosban (Fotó: Baranyai Attila) 

 


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.