Hamarosan régi fényében tündököl majd a budai Vár + fotók

A történelmi jelentőségű megújítás a krisztinavárosi szárny felújításával ér véget.

2024. 02. 29. 21:53
null
Hamarosan régi fényében tündököl majd a Budai Vár Forrás: Facebook/Nemzeti Hauszmann Program
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hauszmann Alajos tervezte neobarokk-szecessziós stílusú Budavári Királyi Palota a 19–20. század fordulójára készült el. Díszes külső és belső megjelenése, kiterjedése és páratlan fekvése az európai uralkodói rezidenciák közé emelte. A második világháború szörnyű károkat okozott az épületegyüttesben, majd a megmaradt díszeitől megfosztva, leegyszerűsített formában építették át az 1960-as évektől kezdve – idézte fel a Nemzeti Hauszmann-program a közösségi oldalán.

Forrás:  Facebook/Nemzeti Hauszmann-program

A Nemzeti Hauszmann-program részeként hamarosan visszaállítják a palota eredeti megjelenését, és belső tereinek nagy részét is újjáépítik.

Az első emeleti magasságban körbefutó, több száz méter hosszan egymásba nyíló teremsor, az anfilád is újjászületik, így újra átjárhatóvá és bejárhatóvá válnak a szétdarabolt épületrészek. A helyreállított történeti és szakrális terek mellett időszaki kiállítások, művészeti galériák, kávézók, ajándék- és könyvesboltok, gyerekvilág, családközpont és oktatási helyiségek várják majd a látogatókat – hívták fel a figyelmet.

Fotó:  Facebook/Nemzeti Hauszmann-program

A rekonstrukciós munkát a 2021 augusztus 20-án átadott déli összekötőszárny után a Szent György tér felől folytatják. Szakemberek már a Szent György téren álló északi szárny helyreállításán dolgoznak, és folyamatosan haladnak majd déli irányba. Hamarosan elkezdődik a munka a báltermi szárnyban és már tervezik a kupolaszárny, a barokk szárny, valamint a déli szárnyépület megújítását is, amely a palota oktatási központja lesz. A történelmi jelentőségű megújítást majd a krisztinavárosi szárnnyal zárják – részletezték.

Borítókép: A Nemzeti Hauszmann-program által megosztott kép (Forrás: Facebook/Nemzeti Hauszmann-program)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.