Schiffer András: Sulyok Tamás megválasztása üzenet Brüsszelnek is

Az ügyvéd szerint az elnöki jelöléssel Orbán Viktor miniszterelnök Sólyom László és Mádl Ferenc karakteréhez nyúl vissza.

Forrás: Mandiner2024. 02. 23. 12:55
Schiffer András
Budapest, 2016. április 8. Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetõje újságíróknak nyilatkozik az alaptörvény módosításáról tartott, ötpártinak meghirdetett egyeztetés után a Honvédelmi Minisztériumban 2016. április 8-án. A tanácskozáson az MSZP nem képviseltette magát. MTI Fotó: Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schiffer András ügyvéd, korábbi országgyűlési képviselő volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége, akit Sulyok Tamás államfői jelöléséről is kérdeztek.

Schiffer egyebek mellett arról beszélt, hogy egyáltalán nem rendhagyó, ha valaki az Alkotmánybíróság éléről vagy a főbírói székből átülve lesz köztársasági elnök.

Bőven volt arra példa számos európai országban, hogy alkotmánybíróság vagy más magas bírói testület vezetője lesz az államfő

– emlékeztetett. Az egykori politikus szerint 

Sulyok Tamás kiválasztásával Orbán Viktor tudatosan visszanyúl, ha nem is Sólyom László szellemiségéhez, de ahhoz a karakterhez, amit Sólyom és Mádl Ferenc testesített meg.

– Orbánnak nem kell azzal szembetalálkoznia, hogy Sulyok egy kemény ellensúly lesz, mint Sólyom volt, ez távol áll a habitusától, a karakterétől is, ugyanakkor, ahogy Mádlnak volt egy autonómiája Orbánnal szemben, neki is van – húzta alá Schiffer András. Hozzátette: akik bírálják a tevékenységét, akik ellenszenveznek vele, nem mondhatják, hogy ő a Fidesz kitartottja. – Konkrétan Sulyok Tamás nem volt tudomásom szerint soha egyetlen pártnak se tagja még egy röpke időre sem – húzta alá. 

Schiffer András úgy látja: 

Önmagában az ő megválasztása üzenet a brüsszeli központ felé, hogy azért ez mégsem egy, a diktatúra posványában elsüllyedt ország,

hiszen egy európai jogot is tudományos szinten művelő, oktató ember, egy alkotmányjogász, az Alkotmánybíróság elnöke lesz az államfő.

– Valami ilyesmi üzenete ennek lehet, és egész biztos, hogy miközben Novák Katalin belépőjénél a különböző diplomáciai szalonokban meg a külhatalmi központokban nem nagyon láttak mást bele, mint amit a narancssárga fülbevalója üzent, Sulyok Tamásnál az első percepció radikálisan más lesz – idézte az interjút a Mandiner.

Az LMP egykori elnöke annak kapcsán, hogy az államfőnek a nemzet egységét kell megtestesítenie, azt mondta: – Remélem, Sulyok Tamás arra alkalmas lesz, hogy azt, ami közös bennünk, megpróbálja igenis időről időre akkor is felszínre hozni, ha ez nem érdeke egyik vagy másik politikai irányzatnak, éppenséggel a kormánynak.

 

Borítókép: Schiffer András (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.