Több száz millió forint gyűlt össze az Ökumenikus Segélyszervezet által szervezett adventi adománygyűjtésen

Hatszázezer ember segített, hogy a nélkülöző családoknak egy kicsit könnyebb lehessen az életük.

2024. 02. 07. 13:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint hatszázezren csatlakoztak az Ökumenikus Segélyszervezet 2023. évi adventi adománygyűjtéséhez: 250 ezer hívás érkezett az adományvonalra, és 330 ezer áruházi adománykupont vásároltak: összesen 379 millió forint gyűlt össze – ismertette az Ökumenikus Segélyszervezet, kiemelve, hogy az adományokat az ünnepi segélyakciókon túl a rászorulókért és a bajbajutottakért végzett egész éves munkájára fordítják.

A szervezet elnöke, Lehel László és Gáncs Kristóf kommunikációs igazgató a felhasználási tervekről kifejtette, miután januárban összesítették az adományokat, egy részletes pénzügyi tervet készítenek az idei teendőkről, kiadásokról. – A beérkezett adományok nyolc százalékát fordítottuk az ünnepi időszakra, amelyből tűzifát, ételt és ajándékokat is vásároltunk. Az adomány 92 százalékát pedig arra fordítjuk, hogy a szociális intézményeinket továbbra is fenntartsuk, és megtartsuk azokat a programjainkat, amelyek valódi segítséget adnak: ilyen a Kapaszkodó program, amelyben háromezer gyermeknek segítünk, vagy a Reintegrációs programunk, amelyben felnőtteknek segítünk visszatérni a munka világába – sorolta Gáncs Kristóf.  

Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs vezetője. Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

A segélyszervezet arra is kitért, a nehéz gazdasági helyzet ellenére az elmúlt 28 év egyik legnagyobb összegű adománya a mostani. – Hálásak vagyunk, amiért az emberek összefognak. Azt tapasztaljuk, hogy ha baj van, a kis összegű adományok megsokszorozódnak, az emberek a saját bőrükön érzik, hogy a gazdasági krízisnek, az áremelkedésnek milyen hatása van a mindennapokra; ez a szolidaritás pedig jól látszik az adakozókedven is, 600 ezer ember segített az adventi időszakban.

Az egyik legnépszerűbb adakozási forma továbbra is a adományvonal volt, de sokan segítettek a Tesco Magyarország áruházainak kasszáinál is: az adománykuponokból közel 83 millió forintnyi adomány gyűlt össze, amely több mint 40 százalékkal szárnyalja túl a 2022-es eredményt – jelezték. 

2023-ban az adománygyűjtés új elemmel bővült: a segélyszervezet stratégiai partnerei közé a múlt év tavaszán csatlakozó MBH Bank, és szintén az Ökumenikus Segélyszervezet kiemelkedő támogatói közé tartozó MasterCard összefogásával a bankkártyás vásárlások után a bank 50 millió, a fizetéstechnológiai cég pedig 15 millió forint adománnyal járult hozzá az adománygyűjtés kimagasló végeredményéhez. 

Borítókép: Az adventi adománygyűjtő akció eredményeit ismerteti az Ökumenikus Segélyszervezet a gyűjtést támogató partnerekkel (Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.