A fogyatékossággal élő választópolgárok a mozgóurna mellett egyéb lehetőségekkel is élhetnek

A fogyatékossággal élő választópolgárok választójoguk zökkenőmentesen gyakorlása érdekében – a mozgóurna mellett – több lehetőséggel is élhetnek a 2024. évi európai parlamenti és helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választásokon.

2024. 03. 21. 17:14
illusztráció (Fotó: MTI/EPA)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választópolgárok többfajta segítséget kérhetnek választójoguk akadálytalan gyakorlása érdekében. Braille-írásos értesítő, könnyen érthető tájékoztató, akadálymentes szavazóhelyiség, Braille-írással ellátott szavazósablon és mozgóurna segíti a fogyatékossággal élő vagy a mozgásában egészségi állapotuk miatt akadályozott választókat.

A választópolgárok kérhetik

· Braille-írással készült értesítő megküldését, mely kérelem benyújtásának határideje 2024. április 2-a, 16 óra;

· a Braille-írással ellátott szavazósablont a szavazóhelyiségbe és a mozgóurnás szavazás során. A Braille-írással ellátott szavazósablon igénylése iránti kérelem benyújtható 2024. május 31-én 16 óráig;

· akadálymentes szavazóhelyiség biztosítását a szavazás napján. Az ehhez kapcsolódó kérelem benyújtásának határideje 2024. június 5-e, 16 óra.

A mozgásukban egészségi állapotuk vagy fogyatékosságuk miatt akadályozott választópolgárok mozgóurnát is igényelhetnek. A mozgóurna iránti kérelmet már 2024. április 4-től lehet benyújtani, egészen a szavazás napján, 2024. június 9-én 12 óráig.

Ezeken túl bárki kérheti a könnyített formában megírt tájékoztató anyag megküldését, melyhez 2024. április 2-án 16 óráig szükséges benyújtani kérelmüket.

Az a választópolgár, aki nem tud olvasni, illetve akit testi fogyatékossága vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, általa választott segítő – ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes – segítségét igénybe veheti. Valamennyi kérelem benyújtható online a Választas.hu oldalon, személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján is a helyi választási irodákban. A fogyatékossággal élő választópolgárok szavazásával kapcsolatos bővebb információk itt érhetőek el – olvasható a Nemzeti Választási Iroda közleményében.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.