Történelmi lesz az idei EP-választás

A júniusi európai parlamenti választáson és az egy időben megrendezendő önkormányzati választáson a Magyarországon lakóhellyel rendelkező európai uniós állampolgárok is szavazhatnak. Az érintetteket a Nemzeti Választási Iroda (NVI) már tájékoztatta, hogy az EP-választásra május 24-ig kérhetik magyarországi névjegyzékbe vételüket online vagy bármelyik polgármesteri hivatalnál, míg az önkormányzati választás tekintetében automatikusan felkerülnek a választói névjegyzékre.

Forrás: MTI2024. 02. 01. 8:07
Az európai parlamenti választásokat reklámozó felirat az EP brüsszeli épülete előtt 2024. január 24-én. A választásokat június 6-9. között tartják az Európai Unió tagállamaiban.
Brüsszel, 2024. január 24. Az európai parlamenti választásokat reklámozó felirat az EP brüsszeli épülete elõtt 2024. január 24-én. A választásokat június 6-9. között tartják az Európai Unió tagállamaiban. MTI/AP/Virginia Mayo Fotó: Virginia Mayo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EP-választást június 6. és 9. között bonyolítják le az EU tagállamaiban, az egyes országok azonban szabadon dönthetnek arról, hogy ezen belül melyik napon. Magyarországon választás csak vasárnap tartható, ezért Magyarország történetében először a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával egy napon várhatóan június 9-én lesz a voksolás.

MTI/AP/Virginia Mayo Brüsszel, 2024. január 24.
Az európai parlamenti választásokat reklámozó felirat az EP brüsszeli épülete elõtt 2024. január 24-én. A választásokat június 6-9. között tartják az Európai Unió tagállamaiban.
MTI/AP/Virginia Mayo
Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo

Az EP- és az önkormányzati választás sajátossága, hogy nemcsak magyar állampolgárok, hanem a Magyarországon lakóhellyel rendelkező európai uniós polgárok is szavazhatnak. Az EP-választáson a magyarországi szavazáshoz kérelem szükséges, míg az önkormányzati választáson automatikusan történik a névjegyzékbe vétel.

A Magyarországon lakóhellyel rendelkező csaknem 137 ezer európai uniós állampolgárt már tájékoztatta az NVI arról, hogy választójogukkal miként élhetnek, illetve arról is, hogy nemcsak választhatnak, hanem jelöltként is indulhatnak mindkét választáson.

Az NVI a tájékoztató levelet magyar, angol, továbbá német, francia és spanyol nyelven küldte ki a Magyarországon élő uniós állampolgároknak. A névjegyzékbe vételi kérelmek benyújthatók online a https://www.valasztas.hu internetes oldalon vagy személyesen, illetve meghatalmazott útján bármelyik a polgármesteri hivatalokban működő helyi választási irodánál.

Az EP-választáson választójogával Magyarországon élni kívánó európai uniós állampolgár május 24-én 16 óráig kérheti névjegyzékbe vételét.

A névjegyzékbe vételt követően az európai uniós országok választási szervei az EP-választás tekintetében

tájékoztatják egymást arról, hogy állampolgáraik melyik országban kérték névjegyzékbe vételüket.

Ilyenkor az anyaországában törlik a választót a névjegyzékből, így akadályozzák meg, hogy valaki több helyen szavazzon.

Akit felvettek a magyarországi névjegyzékbe, május 30-án 16 óráig kérheti a törlését.

A legutóbbi, 2019. évi EP-választás előtt közel 119 ezer felhívást küldött ki az NVI a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgároknak.

Borítókép: Az európai parlamenti választásokat reklámozó felirat az EP brüsszeli épülete előtt (Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.