Jó hír érkezett Esztergomból

Megreformálták a közlekedési tarifarendszert: a felnőtteknek évente ötezer forintot, a tanulóknak pedig csak 2400 forintot kell fizetniük.

Forrás: Hernádi Ádám Facebook-oldala2024. 03. 21. 12:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország- és vármegyebérletek sikere megmutatta, hogy a közösségi közlekedés reális és olcsó megoldást kínál az utazóknak – írta Facebook-oldalán Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere (Fidesz–KDNP). A városvezető kijelentette: ma Esztergom is elérkezett ahhoz a pillanathoz, hogy megreformálja a helyi járatainak tarifarendszerét. 

A testület frissen elfogadott határozata értelmében április 1-jétől az összvonalas felnőtt éves bérlet ára ötezer forint lesz, míg a tanulóknak ugyanezért mindösszesen csak 2400 forintot kell majd fizetniük 

– osztotta meg a hírt a polgármester.

Hozzátette, az eddigieknek megfelelően az Esztergomban tanuló diákok bérleteit az önkormányzat biztosítja. A vonaljegyek és a havi bérletek megszűnnek, helyette 500 forintért napijegy váltható majd, ami az adott napon korlátlan utazásra jogosít. 

Hangsúlyozta, a nyugdíjasok és gyermekek ingyenes utazása továbbra is megmarad. 

– Reményeink szerint a döntésnek köszönhetően többen fogják otthon hagyni gépjárművüket, ami kedvező hatással lesz a túlterhelt parkolási rendszerünkre, és egy zöldebb és fenntarthatóbb irányba indítja el Esztergomot – közölte Hernádi Ádám.

A esztergomi tarifareform illeszkedik ahhoz az intézkedéssorozathoz, melyet Lázár János építési és közlekedési miniszter indított el. Mint arról lapunk is beszámolt, számos változást hozott magával a március elsejétől hatályos új tarifacsomag, amely sokak számára jelentősen kedvezőbbé tette a tömegközlekedést.

Az új tarifarendszerben:

  • A 14 év alattiak és a 65 év felettiek díjmentesen, a 14–25 év közöttiek pedig félárú jeggyel utazhatnak.
  • Díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést azok a fogyatékkal élők és tartós betegek, akik most kilencvenszázalékos kedvezménnyel csökkentett díjat fizetnek a helyközi közlekedésben (a helyi közlekedést már most is díjmentesen használhatják).
  • Nem kell menetjegyet váltaniuk majd többek között a vak, a hallássérült, a magasabb összegű családi pótlékban, illetve a fogyatékossági támogatásban részesülő, a gyógypedagógiai intézményekben és sajátos nevelési igényű gyermekeket foglalkoztató intézményekben tanulóknak. Kísérőik és látogatóik szintén díjmentesen utazhatnak a jogszabályban leírt esetekben. Azok a nagycsaládosok is díjmentességben részesülnek a jövőben, akik eddig igénybe vették a nagycsaládosok utazási kedvezményét.
  • Változatlanul díjmentesen utazhatnak a hadirokkantak és hadigondozottak, valamint a tartózkodási engedéllyel rendelkező menekültkénti, menedékeskénti vagy oltalmazottkénti elismerésüket kérő és ennek elismert emberek. A közalkalmazottakat a jövőben korlátlan számú utazáshoz igénybe vehető – mindössze regisztrációhoz kötött – ötvenszázalékos kedvezmény illeti meg.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.