Jön a ciklon, kiadták a narancssárga figyelmeztetést + videó

A HungaroMet előrejelzése szerint Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron vármegyében egy nap alatt több mint 30 milliméter csapadék hullhat hétfőn. Ezért erre a három vármegyére másodfokú, narancs figyelmeztetést adtak ki.

2024. 03. 10. 20:49
null
Koppenhága, 2023. december 21. Esernyõjét próbálja megtartani két nõ az orkán erejû szélben Koppenhágában 2023. december 21-én. A Pia névre keresztelt vihar az elõrejelzések szerint az este folyamán csap le a Dániára, majd Észak-Angliára és Skóciára. MTI/EPA/Ritzau/Thomas Traasdahl Fotó: Thomas Traasdahl
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A veszélyjelzés szerint hétfőn egy ciklon képződik a térségünkben, és egyre többfelé várható eső, zápor. A Dunántúl nyugati felén területi átlagban 20-40 milliméter közötti mennyiségű eső várható, lokálisan ennél nagyobb mennyiség sem kizárt.

A csapadék nagyobb része a déli órákat követően fog leesni, és keddre virradó éjszaka tovább folytatódik a csapadéktevékenység ezeken a területeken. Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron vármegyére ezért hétfőre

másodfokú, narancs figyelmeztetést adtak ki.

Veszprém és Somogy vármegyékben egy nap alatt 20 milliméter eső várható, ezekben a vármegyékben elsőfokú figyelmeztetés van érvényben hétfőre.

Hétfőn napközben a délkeleti országrészben a déli irányú szelet időnként viharos, óránként 60-70 kilométeres lökések kísérhetik.

 

Feltámad a szél

Fokozatosan nő a csapadékhajlam, hétfőre virradóra több helyen várható eső, zápor. Hétfőn a Nyugat- és Északnyugat-Dunántúlon már tartósabb és nagyobb mennyiségű csapadék is lehet. Másutt inkább időszakos eső, zápor várható. 

A déli, délkeleti szél élénk, hétfőn a Dél-Alföldön erős, egy-egy helyen viharos lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 13 és 18 fok között valószínű. Néhány fokkal hidegebb a tartósabban csapadékos, melegebb az átmenetileg kevésbé felhős vidékeken lehet – derül ki a HungaroMet előrejelzéséből.

 

Milyen idő lesz jövő héten?

Kedden a Dunántúlon nagyrészt borult lesz az idő. Kelet felé szakadozottabb lehet a felhőzet, néhány órára kisüthet a nap. Többfelé várható eső, zápor, egy-egy zivatar kialakulása sem kizárt. Megélénkül, időnként megerősödik keleten a déli, míg a nyugati területeken az északnyugati szél. A minimum-hőmérséklet 4-9 fok között, a maximum 8-15 fok között várható. A nyugati tájakon lesz hűvösebb.

Szerdán erősen felhős idő valószínű. Többfelé fordulhat elő eső, zápor. Az északnyugati, északi szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A hajnali 3-8 fokról 9-14 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Csütörtökön sok gomolyfelhő képződik. Emellett általában néhány órás napsütésre lehet számítani. Elszórtan, főként a keleti részeken előfordulhat eső, zápor. Néhol időnként megélénkül az északnyugati szél. A minimum-hőmérséklet 1-7 fok között, a csúcsérték 10-16 fok között alakul.

A március 15-i nemzeti ünnepen, pénteken hajnalban pára- és ködfoltok lehetnek. Napközben a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában több órára kisüt a nap. A délies szél nagyrészt mérsékelt marad. Hajnalban általában mínusz 1, plusz 6, a kora délutáni órákban 11-18 fok lehet.

Szombaton közepesen vagy erősen felhős idő várható. Helyenként eső, zápor is előfordul. A nyugatias szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali 1-7 fokról 11-18 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap közepesen vagy erősen felhős idő várható, helyenként eső, zápor is előfordul. Megélénkül, helyenként megerősödik a délnyugati szél. Hajnalban 2-8 fok, kora délután 14-20 fok valószínű.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Thomas Traasdahl)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.