Lilás sarki fény táncolt a Balaton fölötti égbolton + képek

A sarki fényt vasárnap az ország több pontján is látni lehetett, például a Kab-hegyen vagy a dömösi Prédikálószék kilátónál. Az északi féltekén északi fény, latin néven aurora borealis, délen aurora australis néven ismert jelenség a Föld északi és déli pólusánál a légkörbe érkező töltött részecskék, főként protonok és elektronok által keltett időleges fény. Leggyakrabban késő ősztől kora tavaszig észlelhető az északi sarkkörtől északra és a déli sarkkörtől délre.

Forrás: LikeBalaton2024. 03. 03. 22:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lilás sarki fény derengett fel a Balaton fölött március 3-án este, Peter Schidru és Bánkuti Letícia Fonyódon örökítették meg a jelenséget – közölte a Likebalaton. Peter Schidru a lapnak azt mondta: miután webkamerán észlelte, hogy sarki fény várható, máris rohant a partra, majd a fonyódi Árpád-parton fotózott. 

Bár csak halványan látszik a lilás sarki fény, a látvány így is lenyűgöző volt.

 

Fotó: Peter Schidru

És íme Bánkuti Letícia felvétele:

Fotó: Bánkuti Letícia

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.