Újra lesz sarki fény és ritka üstököst is láthatunk idén

Szabad szemmel látható üstököst jósolnak a csillagászok 2024 őszére, de akár sarki fényt is láthatunk idén az égen. A Vas vármegyei hírportál a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület elnökségi tagja segítségével gyűjtötte össze, mire számíthatunk idén, ha felnézünk az égre.

2024. 01. 13. 18:10
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az üstökös október 10. után az alkonyi égen, délnyugat felé, napnyugta után lesz látható – mondta a lapnak Mitre Zoltán. Az égi vándor eddigi vizsgálatai arra utalnak, hogy először jár a Nap közelében. Az ilyen üstökösök esetén előfordulhat, hogy viselkedésük a Nap közelében megváltozik, fényességük jelentősen elmarad a várakozásoktól vagy magjuk szétesik. Ekkor a szabadszemes látvány elmaradhat, ezért fontos az óvatos optimizmus most is.

Napfogyatkozást nem, de részleges holdfogyatkozást láthatunk idén Magyarországon. Szeptember 18-án hajnali 4 óra körül a Föld árnyéka a Holdkorong területének mintegy 3,5 százalékát át takarja majd el.

 

Hosszabb telihold télen, rövidebb nyáron

A holdpálya most úgy helyezkedik el, hogy a nyári telehold az átlagosnál alacsonyabban jár, így rövidebb ideig látszik a horizont felett. A téli telehold pedig az átlagosnál kicsit magasabban jár, így valamelyest hosszabb ideig világítja be a téli éjszakákat.

Ilyen holdhelyzet 18 és fél évente fordul elő, legutóbb 2006/2007 körül járt be hasonló utat a Hold a csillagos égbolt előtt.

A jelenségnek köszönhetően 18 és fél év után a 2024/2025-ös évben a Hold többször megközelíti a Bika csillagképben található Fiastyúk csillaghalmazt. A Hold és a csillaghalmaz szoros közelsége az esti égen idén február 16-án, október 19-én és december 13-án lesz megfigyelhető. Érdemes kis látcsövet használni. A szemfüles megfigyelők észrevehetik, hogy a Hold a csillaghalmazhoz képest már pár óra alatt elmozdul, mivel égi kísérőnk folyamatosan halad tovább a pályáján – mutatott rá Mitre Zoltán.

 

Sarki fény Magyarország egén

Mitre Zoltán szerint július 24-én és október 14-én is érdemes résen lennie annak, aki különleges égi jelenségre vár: ekkor a Hold és a Szaturnusz nagybolygó szoros közelségben látszik majd az égen.

A Hold idén néhányszor megközelít egy-egy fényes állócsillagot is: a Szűz csillagkép Spica nevű csillagát és a Skorpió csillagkép Antares nevű csillagát. Az előbbi megfigyelésére remek alkalom nyílik március 26-án és június 16-án este, míg az utóbbi észlelésére július 17-én este nyílik kedvező alkalom.

Az augusztusi meteorraj maximuma (a legtöbb hullócsillag) pedig augusztus 14-én várható. Hozzátette: a nap aktivitása idén várhatóan tovább emelkedik.

Ennek köszönhetően bármikor előfordulhat anyagkidobódás a Napból, ami Földünket elérve geomágneses vihart és sarki fényt okozhat

– hangsúlyozta a szakember.

Fotó: Vaol/Unger Tamás

Borítókép: Sarki fény (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.