Földönkívüli viharnak köszönhette Magyarország a sarki fény látványát

Kiderült, miért lehetett látni nálunk is a ritka légköri jelenséget és azt is, hogy miért ilyen formában.

Forrás: hirado.hu2023. 11. 07. 12:11
null
Nagykanizsa, 2023. november 5. Sarki fény az északi égbolton Nagykanizsáról fotózva 2023. november 5-én. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap Magyarország több pontján kátható volt, ahogy az égen gyönyörű vörös fény táncol – a különleges jelenségről a Magyar Nemzet is beszámolt.

Magyarországról viszonylag ritkán, de az idén már többször szabad szemmel is meg lehetett figyelni a sarki fény jelenségét. 

Vasárnap este feltűnően erős geomágneses vihar érte el a Földet,

így bizony az alacsonyabb földrajzi szélességeken, Európában, köztük nálunk is, sőt még tőlünk délebbre is lehetett látni ezt a bizonyos aurora borealis nevű jelenséget – olvasható a Hirado.hu-n.

Geomágneses vihar alatt a Föld mágneses terének átmeneti, nagyarányú és hirtelen megzavarását értjük. A geomágneses vihar gyakran órák alatt keletkezik és csak napok múlva áll helyre a földi mágneses mező korábbi állapota. Kiváltó oka a Napból kiinduló napszél, a csillagból kilökődő töltött részecskék, de a folyamat pontos lezajlása nem ismert.

A sarkifény mostani megejelnése azért is volt különleges, mert még az ország déli részén, például Pécsett is látták.

 Sokak szerint azonban a legkülönlegesebb webkamerás felvételek a Balatonról készültek,

 ahogy az éjszakai fényjáték a vízről tükröződik vissza.

A Zala vármegyei csillagászati egyesület alelnöke azt mondja: 

itthon leginkább a függönyszerű vörös fények a jellemzőek.

A színe attól függ, hogy a légkörnek milyen részecskéjével ütközik. Amelyek mélyebbek, azokat általában a vörösek és a zöld szín jellemzi. Ez az oxigénnel való ütközést mutatja. Más gázokkal alakulhat ki kék vagy sárgás színű sarki fény is. Az alakjuk is változó. Ezekről a szélességi körökről ilyen függönyszerű a legtöbb, amit láthatunk

– mondta Bánfalvi Péter amatőr csillagász.

A sarki fény Magyarországon ritkán látható. Leggyakrabban késő ősztől kora tavaszig észlelhető, leginkább az északi sarkkörtől északra és a déli sarkkörtől délre.

Borítókép: Sarki fény az északi égbolton Nagykanizsáról fotózva (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.