Lenyűgöző látvány, ahogy a sarki fény vörösre festi az eget + fotók

Több helyen is látták a ritka jelenséget a Dunántúlon.

Forrás: FEOL2023. 11. 05. 21:34
null
Nagykanizsa, 2023. november 5. Sarki fény az északi égbolton az M7-es autópálya mellett, Nagykanizsánál 2023. november 5-én. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vörös fényben úszik többfelé az ég – írja a Fejér Vármegyei Hírportál. A lapnak egy olvasójuk küldött képet, aki Füléről Fehérvár felé haladtában rögzítette a különleges jelenséget az autópálya fölött. A sarki fényre emlékeztető égi látványt az ország több pontján is megörökítették.

Fotó: MTI/Varga György

Az MTI fotóriportere az M7-es autópálya mellett, Nagykanizsánál kapta lencsevégre a sarki fényt az északi égbolton.

Fotó: MTI/Varga György

A sarki fény (az északi féltekén gyakran északi fény, latin néven aurora borealis, délen aurora australis) a Föld északi és déli pólusánál a légkörbe érkező töltött részecskék, főként protonok és elektronok által keltett időleges fényjelenség. Leggyakrabban késő ősztől kora tavaszig észlelhető az északi sarkkörtől északra és a déli sarkkörtől délre.

Magyarországról általában nem látható.

 

Borítókép: Sarki fény Nagykanizsánál (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.