Ritka jelenség tűnt fel az égen Magyarország fölött

Leginkább az északi és a déli pólusok fölött észlelhető a sarki fény, nálunk ritkán figyelhető meg.

Magyar Nemzet
Forrás: MET, Mandiner2023. 04. 24. 9:07
null
Pilisszentkereszt, 2015. március 18. Sarki fény (aurora borealis) a dobogókõi kilátóból fotózva 2015. március 18-án. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország több pontján is észleltek sarki fényt. A nálunk ritka természeti jelenséget szabad szemmel is lehetett látni – írja a Mandiner.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kékestetői webkamerája és egy észlelő felvételeket is készített, amit megosztottak közösségi oldalukon.

A sarki fény (az északi féltekén gyakran északi fény, latin néven aurora borealis, délen aurora australis) a Föld északi és déli pólusánál a légkörbe érkező töltött részecskék, főként protonok és elektronok által keltett időleges fényjelenség. Leggyakrabban késő ősztől kora tavaszig észlelhető az északi sarkkörtől északra és a déli sarkkörtől délre.

Magyarországról általában nem látható a jelenség.

Borítókép: Sarki fény (aurora borealis) a dobogókői kilátóból 2015. március 18-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.