Márciustól húsz százalékkal nő az ápolók alapbére + videó

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelezte, hogy 2010 óta mintegy négyszeresére emelkedik az egészségügyi szakdolgozók keresete.

2024. 03. 02. 10:10
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Átlagosan húsz százalékkal nő az ápolók alapbére márciustól. A mostani béremeléssel 2010 óta mintegy négyszeresére emelkedik az egészségügyi szakdolgozók keresete – jelezte Szentkirályi Alexandra a közösségi oldalán. A kormányszóvivő kiemelte, hogy a kormány azért dolgozik, hogy a magyar emberek elégedettek legyenek az egészségügyi ellátás színvonalával.

Megbecsüljük és tiszteljük az ápolók munkáját. Köszönjük, amit a betegekért, ápolásra szorulókért tesznek nap mint nap!

– tette hozzá.

Tavaly júliusban 18 százalékkal emelkedett az egészségügyi szakdolgozók bére. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint az ápolók béremelésére kétszázmilliárd forintot fordít a kormány.

A béremelés megközelítően 84 ezer munkavállalót érint,

valamennyi, az egészségügyi ágazati előmeneteli szabályok hatálya alá tartozó egészségügyi szakdolgozóra és egészségügyben dolgozóra vonatkozik.

A korábbi pótlékok többsége – például a szakterületi pótlék, a vezetői pótlék, a címpótlék, az idegennyelv-tudási és a képesítési pótlék – beépül az alapbérbe, azok innentől kezdve már beleszámítanak a nyugdíjba. Mivel a szakdolgozók – alapbéren felüli – mozgóbérének számítási alapja az alapbér, így az alapbér emelkedésével a mozgóbér összege is nő.

Fontos változás egy új, öt fizetési osztályt tartalmazó sávos bértábla bevezetése. Az öt fizetési kategórián belül a dolgozót – az ellátott szakterületnek, valamint munkakörnek megfelelően – alap vagy kiemelt kategóriába kell besorolni. A kiemelt szakterületek és a munkakörök listáját kormányrendelet tartalmazza.

Az új bértábla minimális és maximális összegei között a munkáltató állapítja meg a béremelés mértékét, a munkavállalóknak április elején utalják az első emelt bért.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók átlagos havi keresete 2010-ben 170 900 forint volt, az idei március 1-jei béremelést követően havi keresetük meghaladhatja a nyolcszázezer forintot.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.