Meghalt Szalay Péter, az Alkotmánybíróság volt tagja

Hosszú betegség után.

Forrás: Alkotmánybíróság2024. 03. 14. 14:02
Stumpf István; Szívós Mária; Sulyok Tamás; Szalay Péter; Schanda Balázs
Budapest, 2017. június 13. Szalay Péter alkotmánybíró (felül, középen) az Alkotmánybíróság határozatának nyilvános hirdetésén 2017. június 13-án. Mellette Szívós Mária, Stumpf István, Schanda Balázs, alkotmánybírók és Sulyok Tamás elnök (b-j). Az Országgyűlés alkotmányellenességet idézett elő azzal, hogy nem szabályozta a szabadságvesztésre átváltoztatott pénzbüntetés végrehajtásának elévülését; a mulasztást év végéig pótolnia kell - mondta ki az Alkotmánybíróság. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 14-én, 65 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség után meghalt Szalay Péter, az Alkotmánybíróság volt tagja – adták hírül.

Szalay Péter egyetemi tanulmányait az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán 1984-ben végezte summa cum laude minősítéssel. Jogi szakvizsgát 1989. március 9. napján tett.

1984–1987 között az ELTE ÁJK Államjogi (ma Alkotmányjogi) Tanszékén oktatott, az MTA-TMB tudományos ösztöndíjas gyakornoka volt. 1987–1988-ban az Igazságügyi Minisztérium Törvényelőkészítő Főosztályán előadó, 1988–1990-ben Pozsgay Imre államminiszter titkárságán kormánytanácsos, majd kormányfőtanácsos volt. 1990–1992-ben a Miniszterelnöki Hivatalban, közelebbről a Miniszterelnöki Kabinetben a parlamenti ügyekért felelős kormányfőtanácsosként, 1993–1998-ig a Pénzintézeti Központ (később Pénzintézeti Központ Rt., Pénzintézeti Központ Bank Rt.) jogi igazgatójaként dolgozott. 1998-tól a Jutasi és Társai Ügyvédi Iroda tagja, ügyvéd.

Szalay Péter 2011. és 2023. között volt az Alkotmánybíróság tagja.

Hozzáfűzik, az Alkotmánybíróság jelenlegi és volt tagjai, munkatársai Szalay Péter személyében gyászolják a polgári jog, azon belül is a személyiségi jogok és a sajtójog kiváló ismerőjét, a kedves, jó humorú munkatársat, az Alkotmánybíróság volt tagját. Szalay Pétert az Alkotmánybíróság saját halottjának tekinti.

A temetésről később intézkednek. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.