Elítélték a kiscicák kínzásával és megölésével vádolt párost

Az öt kisállatból csupán egy élte túl.

Forrás: MTI2024. 04. 10. 14:09
kiscica, macska, kismacska
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy kismacska elpusztításáért a Balassagyarmati Járásbíróság jogerősen elzárásra ítélt egy 50 éves férfit és 46 éves társát – közölte az MTI-vel a Nógrád Vármegyei Főügyészség.

A fiatalabbik férfi tavaly szeptember 12-én megkérte ismerősét, hogy a háza padlásán lévő kölyökmacskákat „tüntesse el”, ezért egy doboz sört ajánlott neki. A másik férfi egy nylonzacskóba tette a párnapos állatokat, majd a fizetségül kapott sörrel hazament. A háza udvarán a zacskó száját bekötötte, mert később akarta elásni az állatokat, majd elment otthonról. A vádlott szomszédja meghallotta a nyávogást, és értesítette a rendőröket és az állatvédőket. A rendőrök engedélyével egyik rokona átmászott a kerítésen, és a tűző napon lévő zacskó száját kinyitotta. 

Ekkorra három kölyökmacska már elpusztult, kettő pedig életveszélyes állapotba került, ezeket az állatvédők orvoshoz vitték. Közülük az egyik ugyancsak elpusztult.

A négy macska rendkívüli szenvedéssel pusztult el, esélyük sem volt a menekülésre. Az ügyészség a háztulajdonost felbujtóként, társát pedig tettesként elkövetett, több állat pusztulását okozó állatkínzás bűntettével vádolta meg – tájékoztatott a főügyészség.

A Balassagyarmati Járásbíróság előkészítő ülésén a két büntetlen előéletű vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte, és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról, ezért őket a bíróság elzárásra ítélte. Az ítéletet az ügyész és a vádlottak is tudomásul vették, így az jogerős. Az idősebb férfi negyven, a fiatalabb huszonöt nap elzárást kapott.

A főügyészség kifejtette: az elzárás személyi szabadság elvonásával járó büntetési nem, amely a jogalkotó szándéka szerint a rövid tartamú szabadságvesztés alternatívája lehet. Legrövidebb tartama öt, leghosszabb tartama kilencven nap. Az elzárást büntetés-végrehajtási intézetben kell végrehajtani a fogház fokozatra vonatkozó szabályok szerint.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.