Figyelmeztetést adott ki a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet nevében próbálnak adatokat kicsalni a bűnözők.

2024. 04. 15. 19:17
telefonálás, telefon, telefonos csalás
Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Telefonos csalók élnek vissza a Nemzeti Kibervédelmi Intézet nevével és telefonszámával – hívta fel a figyelmet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat. A szervezet hangsúlyozta: soha nem keresnek fel magánszemélyeket telefonon, és nem kérik el személyes adataikat.

A hamis telefonhívás, más néven vishing olyan telefonos csalás, amelynél a támadó megpróbálja személyes, pénzügyi vagy biztonsági információi megosztására vagy pénz átutalására rávenni az áldozatokat.

A vishing tipikus formája, amikor a csaló az adathalász hívás során megpróbálja elhitetni a felhasználóval, hogy ténylegesen egy adott szervezet alkalmazottja, és megpróbálja céljai elérése érdekében megtudni áldozata érzékeny adatait.

A hívószám-hamisítás (spoofing), az adathalász tevékenységek egyik speciális elkövetési technikája, most is ezt használják a csalók. Lényege, hogy 

az elkövetők módosítják a hívószámot, amely a hívott fél telefonjának kijelzőjén megjelenik, ezzel elrejtve a hívó fél azonosságát.

Vagyis híváskor nem a hívást kezdeményező igazi telefonszáma jelenik meg a potenciális áldozatok készülékén, hanem egy másik, jellemzően olyan, ami ismerős: jelen esetben a Nemzeti Kibervédelmi Intézet telefonszáma.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.