Fogyásra fejlesztenek csúcsgyógyszert Magyarországon

A jelenlegi csúcsgyógyszert, a Vraylart tavaly összesen hárommilliárd euró értékben forgalmazták, és 1,3 millió beteget kezeltek vele – hangzott el a Richter pénteki sajtótájékoztatóján. Folytatódik a Richter fejlesztési sikerszériája is, a legelőrehaladottabb fázisban egy túlsúly elleni hatóanyag tart.

2024. 04. 06. 21:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cariprazine-alapú Vraylar antipszichotikum felkerült a legnagyobb dollárbevételt termelő top száz gyógyszer listájára, és a Richter a régió legnagyobb innovációs központjává vált, ami az egész Európai Uniót tekintve is a 30. helyhez elegendő  – ismertette Orbán Gábor, a Richter Gedeon vezérigazgatója. 

Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója, fogyás, gyógyszer, fejlesztés / Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója (Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon)

A vezérigazgató ismertette a Richter Innovációs ökoszisztéma-modell célját, ami nem más, mint a magyar innovációs képességek fejlesztése új tudományos ötletek megismerése és hasznosítása révén.

 

Túlsúly elleni hatóanyag készül

Az új fejlesztésekről Greiner István kutatás-fejlesztési igazgató elmondta: a cégnél a legelőrehaladottabb fázisban (II. fázisban) egy túlsúly, azaz obezitás elleni hatóanyag-fejlesztés van.

Ez a túlsúly ellen fejlesztett szer is neuropszichiátriai úton, azaz az agyon keresztül hathat majd a betegre, csökkentve az éhségérzetet.

Vizi E. Szilveszter, a Richter igazgatósági elnöke emlékeztetett: a betegségek 90 százaléka a 21. század elején úgynevezett civilizációs betegség, és a legtöbbnek a központi idegrendszerhez van köze, mindez pedig fényes jövőt biztosíthat az erre a területre is koncentráló vállalatnak.

Borítókép: Richter Gedeon-gyár (Fotó: Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.