Megérkezett Magyarországra az első magyar KC–390 katonai szállítórepülőgép

Nehézsúlyú társat kapnak a Gripenek.

2024. 04. 12. 11:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már Magyarországon van az első magyar KC–390 katonai szállítórepülőgép – adta hírül a közösségi oldalán a honvédelmi miniszter. Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC–390 katonai szállítórepülőgép.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf csütörtöki beszámolója szerint a KC–390 február 8-i első felszállása után megkezdett tesztelési menetrend az utolsó fázisába lépett, a gyártási folyamat befejező szakaszában földi és légi teszteket végeznek. 

A tárcavezető hozzátette: a tesztelés jelenlegi szakaszában speciális, NATO-kommunikációs eszközök beépítése és ezek validációja történik, majd a munkálatok befejezésére a gép visszatér Brazíliába. A miniszter elmondta: a repülőgép jelenleg még nem magyar lajstrom alatt repül. Hivatalos átadása, ezzel együtt magyar lajstromba kerülése őszre várható.

A mobilitás minden haderő alapvető igénye, amely egyre nagyobb mértékben teszi szükségessé a légi szállítás fejlesztését is

– emlékeztetett a miniszter.

Nem csupán a logisztikai támogatás gyorsasága, hanem – figyelembe véve Magyarország távoli küldetésekben vállalt aktív szerepét – a személyi állomány és az utánpótlás kijuttatása egyre nagyobb távolságba indokolja a kor színvonalának megfelelő, nagy szállítókapacitással rendelkező katonai szállító repülőgépek alkalmazását.

 

Borítókép: A hazánkba érkező KC–390 katonai szállítórepülőgép, mellette a Magyar Honvédség két Gripenjével (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.