A kormány idejében kezdte meg a haderőfejlesztést, új képességre tett szert a honvédség

Fontos, hogy a társadalom is támogassa a folyamatokat, a nemzeti lelkületű fiatalok pedig a honvédelmi nevelés során váljanak a haza iránt elkötelezett emberekké.

2024. 04. 11. 15:22
Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A veszélyek korát éljük, de a kormány ezt időben felismerte és példaértékű haderőfejlesztésbe kezdett – utalt az orosz–ukrán háborúra a Honvédelmi Minisztérium (HM) védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára csütörtökön Debrecenben. Kutnyánszky Zsolt a Vármegyék 1000 éve a haza védelmében országos rendezvénysorozat második állomásán, a Hajdú-Bihar vármegye a honvédelem szolgálatában című fórum megnyitóján azt mondta, e folyamat fontos állomásaként pénteken először száll le magyar földre a KC–390 katonai szállító repülőgép.

A KC–390 katonai szállító repülőgép (Forrás: Honvédelem.hu)

A brazil repülőgéptípusból két darabot gyártanak a Magyar Honvédségnek – jelezte az államtitkár a városban állomásozó alakulatok képviselőiből és a helyi Kratochvil Károly honvéd középiskola hallgatóiból álló hallgatóságának.

A 35 méter hosszú katonai szállítógép hadrendbe állítása új képességet jelent a Magyar Honvédségben. A most tesztelésre érkezett repülőt még visszaviszik a gyártóbázisra, majd a tervek szerint ez év végén, illetve jövő év elején a gépek hadrendbe állhatnak

 – ismertette Kutnyánszky Zsolt.

A haderőfejlesztéssel összefüggésben az államtitkár fontosnak nevezte, hogy a társadalom is támogassa a folyamatokat, a nemzeti lelkületű fiatalok pedig a honvédelmi nevelés során váljanak a haza iránt elkötelezett emberekké. Hozzátette: Hajdú-Bihar vármegye hadtörténeti múltját és mai helyzetét tekintve is figyelemre méltó szerepet vállalt és vállal a honvédelemben.

Az államtitkár arról is beszámolt: a vármegye a honvéd kadétprogramban is élen jár. Jelenleg a vármegye négy iskolájában 352 kadét tanul, de – mint kiemelte – hamarosan bővül a képzés a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium bevonásával. Olyan fiatalokat képeznek, akik tudnak, mernek és akarnak felelősséget vállalni a munkájukért” – mondta Kutnyánszky Zsolt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.