Tuzson Bence: Magyarország egyre nagyobb hangsúly helyez az áldozatsegítésre

A rászoruló emberek támogatása fontos, s ebben kiemelt szerep jut az áldozatsegítő központoknak – jelentette ki az igazságügyi miniszter. Tuzson Bence hozzátette: a büntetőjognak korábban nem volt horizontján az áldozatok megsegítése, csak a tettesekre fókuszált. Felhívta a figyelmet arra, hogy hamarosan az Országgyűlés elé kerül egy törvénymódosítás, amely által az áldozatoknak is lenne beleszólása abba, mikor engedhető feltételesen szabadlábra az elkövető.

Forrás: MTI2024. 04. 11. 14:12
TUZSON Bence
Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hazánk az áldozatsegítés kérdésében sok szempontból az európai többség előtt jár – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter csütörtökön Székesfehérváron, ahol az országban tizenötödikként nyílt áldozatsegítő központ. Tuzson Bence elmondta: vita van az Európai Unióban arról, hogy az áldozatok megsegítésében és a kárenyhítésben szerepet kell-e vállalnia az államnak. Sok helyen nem értenek ezzel egyet, ám Magyarország számára ez nem kérdés, „hazánk olyan szemléletet követ, amely példaértékű lehet több európai ország számára” – tette hozzá.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar családpolitikát az európai színtéren is magasabb szintre emelheti az Európa Tanács és az Európai Unió közös projektje, amely a gyerek- és családbarát igazságszolgáltatásról szól. Mint elmondta, 

csak néhány ország vehetett részt ebben, Magyarország gesztorként volt jelen, vagyis a magyar igazságszolgáltatás ezen szegmensére jó példaként tekintenek Európában, ami nagy siker.

Tuzson Bence rámutatott, hogy több mint egy évszázada a büntetőjognak nem volt horizontján az áldozatok megsegítése, csak a tettesekre fókuszált, mostanra azonban előtérbe került egy másfajta horizont, ahol az áldozatsegítés, a rászoruló emberek támogatása fontos, s ebben kiemelt szerep jut az áldozatsegítő központoknak.

TANÁRKI Gábor; KIRÁLY Nóra; TUZSON Bence; CSER-PALKOVICS András
Tanárki Gábor, Fejér vármegye főispánja, Király Nóra miniszteri megbízott, Tuzson Bence igazságügyi miniszter, Halászné Kiss Andrea, a székesfehérvári áldozatsegítő központ koordinátora és Cser-Palkovics András polgármester (b-j) a központ avatásán 2024. április 11-én. A városban nyílt meg az ország tizenötödik áldozatsegítő központja (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A miniszter úgy vélte, hihetetlenül nehéz munkát végeznek a központok dolgozói, hiszen a problémák megoldása sohasem ér véget, mindig jönnek újabb áldozatok. Tuzson Bence kiemelte: a jogrendszert is folyamatosan vizsgálni kell, hogy lehet-e többet segíteni az áldozatoknak. Jelezte, hogy 

hamarosan az Országgyűlés elé kerül egy törvénymódosítás, ezáltal az áldozatoknak is lenne beleszólása abba, mikor engedhető feltételesen szabadlábra az elkövető.

Borítókép: Tuzson Bence (Fotó: MTI/Mónus Márton)

   

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.