Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Átadták az Akócsi Ágnes-díjat

Az államtitkár szerint a bölcsődéknek fontos szerepük van abban, hogy a gyerekek a lehető legjobb esélyekkel indulhassanak az életben.

Forrás: MTI2024. 05. 22. 12:55
HORNUNG Ágnes
Fotó: Purger Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány és a szülők közös célja, hogy a gyerekek a lehető legjobb esélyekkel indulhassanak az életben, ebben pedig fontos szerepe van a bölcsődéknek és az ott dolgozóknak – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Bölcsődei konferencia és díjátadó ünnepségen.

Hornung Ágnes kiemelte, hogy a 2010-es családbarát fordulat óta a kormány létrehozott egy átfogó, biztonságos és kiszámíthatóságot nyújtó rendszert, amelyre a gyermeket vállalók minden élethelyzetben támaszkodhatnak, például a gyerek születése utáni újbóli munkába állásnál vagy a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtésénél.

Ezeket segíti például mintegy 66 ezer bölcsődei férőhely az országban, amely több mint duplája a 2010-es, mindössze 32 ezer helynek

– mutatott rá az államtitkár. Emellett nőtt a bölcsődével rendelkező települések száma is: jelenleg már 1150, azaz minden harmadik településen biztosított a bölcsődei ellátás, ez 2010-hez képest három és félszer annyi települést jelent – ismertette Hornung Ágnes. Hozzátette, a bölcsődei dolgozók anyagi elismerésében is jelentős előrelépések történtek,

a bölcsődei szakemberek bére ugyanis 2010-hez képest 2024-re átlagosan több mint a négyszeresére emelkedett, valamint a munkakörülményeik is lényegesen javultak.

Hornung Ágnes úgy fogalmazott, a bölcsődében folyó szakmai nevelőmunka letéteményesei a kisgyermeket nevelők, a dajkák, a gyógypedagógusok, az intézményvezetők és a fenntartók.

Hegedűsné Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke azt hangoztatta, hogy a kisgyermekek gondozását hivatásul választók egy életre elkötelezik magukat, egész lényükben ott van a gyerekek iránt érzett felelősség, tisztelet és szeretet.

Az eseményen öten vehették át a kultúráért és innovációért felelős miniszter által adományozható Bölcsődékért díjat.

Négyen kaptak Akócsi Ágnes-díjat, amelyet a Magyar Bölcsődék Egyesülete alapított a bölcsődei területen dolgozó, kimagasló teljesítményt nyújtó azon szakemberek elismerésére, akiknek munkája az országos bölcsődei hálózat szakmai fejlődésére is kihat.

 

Borítókép: Hornung Ágnes (Fotó: MTI/Purger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.