Hornung Ágnes elmondta, mi a közös a gyerekekben és az idősekben

Már dolgoznak az illetékesek az új családpolitikai intézkedéseken – mondta az államtitkár.

Forrás: MTI2024. 05. 09. 12:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyanúgy kell a gyermekeinkkel bánni, mint az időseinkkel egy előremutató társadalomban – mondta Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára a kidolgozás alatt álló nemzeti demenciaprogramról a Pest vármegyei Biatorbágyon. Az államtitkár a Boldog Gizella Alapítvány szakmai napján elmondta, hogy

 a magyar családpolitika a világban egyedülálló módon az emberek teljes életútját lefedi a családi otthonteremtéstől a családi adókedvezményekig. 

Hozzátette: 2022-óta azon is dolgoznak a minisztériumban, hogy az emberek testi, lelki és szellemi egészséget is erősítsék. A demencia olyan kórkép, amely világviszonylatban 55 millió embert érintett 2023-ban, és az új esetek száma meghaladja az évi tízmilliót – jelentette ki.

A családokért felelős államtitkár szólt arról, hogy Magyarországon 250 ezer olyan ember van, akit demenciával diagnosztizáltak, azonban a kórkép által ennél jóval többen érintettek, hiszen közéjük tartoznak a családtagok és barátok is, így ez a szám már meghaladja az egymilliót. 

A minisztérium úgy döntött, hogy a társtárcák bevonásával kidolgozza a nemzeti demenciaprogramot Van értelme címmel. 

A program 2030-ig, több fázison keresztül azt szeretné tudatosítani, hogy milyen jelek alapján vehető észre a demencia, és mit kell tenni felismerése esetén.

Hornung Ágnes arra is kitért, hogy a program második nagy pilléreként szeretnék támogatni az otthongondozást, harmadik pillérként az intézményi ellátást, emellett pedig az érintettek bevonásával szeretnének új intézkedéseket bevezetni. A kormány elé az elkövetkező hónapokban kerül a tervezet, amely már megjárt több döntéshozói fórumot is – fűzte hozzá az államtitkár.

Borítókép: Hornung Ágnes, a KIM családokért felelős államtitkára (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.