Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Hazánkra fog figyelni szinte mindenki

Szeptember végén rendezi a Nemzeti Innovációs Ügynökség a Hungary Innovation Weeket.

2024. 05. 29. 16:04
Hallgatók gyakorolnak a Pécsi Tudományegyetem (PTE) orvosi karán működő Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központ fogászati új fantomlabor munkaállomásain (Fotó: MTI/Katona Tibor)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy héten át Magyarország kerül az innováció iránt érdeklődők figyelmének középpontjába: a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) szeptember végén rendezi meg első alkalommal, hagyományteremtő jelleggel a Hungary Innovation Weeket (HIW), amely rendezvénysorozat keretében a hazai és nemzetközi innovációs ökoszisztémák főbb szereplőinek közreműködésével az aktuális trendekről, kérdésekről, jó gyakorlatokról és arról lesz szó, hogy miként növelhető a hazai és az európai innovációs teljesítmény, ami a gazdasági versenyképesség kulcsa – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az ügynökség.

A Hungary Innovation Week elsődleges célja, hogy szeptember 23–28. között összefogja a hazai rendezésű, de nemzetközi résztvevői körrel bíró innovációs rendezvényeket, és ezzel

erősítse és nemzetközi szinten is láthatóbbá tegye a hazai kutatási és innovációs ökoszisztémát, emellett pedig olyan fórumot teremt, ahol a hazai és külföldi érintettek találkoznak, megosztják tapasztalataikat, kapcsolatokat építenek.

A NIÜ által 2024 elején elindított Startup Kerekasztal egyeztetéssorozat keretében az ökoszisztéma-szereplők három témában jelezték, hogy szükségesnek tartják az állami segítséget: a folyamatos innovatív vállalkozói utánpótlás megalapozásában, a korai fázisú startupok finanszírozásában és az innovációs ökoszisztéma nemzetközi láthatóságának erősítésében. Ez utóbbi igény alapozta meg a HIW koncepcióját és ebből fakadóan a szervező Nemzeti Innovációs Ügynökség a terület meghatározó szereplőivel egyeztetve, az ő igényeikhez igazodva dolgozza ki a hét eseményeit. A NIÜ partnerségi megállapodásokkal az innovációs ökoszisztéma mozgatórugóit, vagyis vállalkozásokat, szakmai szervezeteket, felsőoktatási intézményeket, kutatóhelyeket von be a héten megszervezésre kerülő rendezvényekbe.

Emellett az esemény egyik kiemelt eleme lesz a szintén hagyományteremtő szándékkal elinduló Hungary Innovation Summit nemzetközi konferencia, amelyet a NIÜ külföldi szakemberek bevonásával, szintén az innováció témájának legégetőbb kérdései mentén állít össze, hogy valóban értékes tudással gazdagodjanak az érdeklődők.

BÓDIS László
Bódis László, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatója (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

– Az innováció, úgy mint a tudomány és a kutatás, nemzetközi műfaj, ezért fontos, hogy a hazai innovációs ökoszisztéma szereplői a nemzetközi partnerek számára is láthatóvá váljanak. Emiatt is tartjuk fontosnak a Hungary Innovation Week és a Hungary Innovation Summit megszervezését.

Célunk, hogy gyümölcsöző együttműködés alakuljon ki a hazai és nemzetközi innovációs ökoszisztéma szereplői között, amelynek a Nemzeti Innovációs Ügynökség a katalizátora. Ezért az érintettekkel közösen alakítjuk a rendezvény struktúráját, tematikáját

– emelte ki az esemény kapcsán Bódis László, az NIÜ vezérigazgatója.

A HIW a tervek szerint több mint tíz helyszínen, több mint húsz partner bevonásával zajlik majd szeptember végén, és várhatóan a nemzetközi és hazai innovációs ökoszisztéma többezer szereplőjét mozgatja majd meg. Az eddig megkötött együttműködésii megállapodások alapján az HIW keretében tartja őszi rendezvényét a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA), a Tőkeportál és az EduTech, de folyamatosan zajlanak az egyeztetések, így hétről hétre nő a csatlakozó szervezetek száma, és az érdeklődő szervezeteknek továbbra is van lehetőségük bekapcsolódni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.