Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Már milliók használják az egészségügyi alkalmazást

Nyáron további előnyökkel bővül az Egészségablak.

2024. 05. 28. 13:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Már hárommillió ember használja a teljes egészségügyi dokumentációját tartalmazó Egészségablak elnevezésű mobilalkalmazást, 

július elsejétől ugyanakkor már fokozatosan lehetőség nyílik arra is, hogy a betegek időpontot foglaljanak az alkalmazáson keresztül járóbeteg-szakellátásra

– jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence a Figyelő gazdasági portál egészségügyi konferenciáján kiemelte: az egészségügy fejlesztésének köszönhetően 2010 óta 74,7 évről 76,9 évre nőtt a születéskor várható élettartam, illetve 57,5-ről 62,5-re nőtt az egészségben eltöltött évek száma.
– Felmérések szerint az egészségügyben a betegek számára a legfontosabb faktor az előjegyzési és várakozási idő, leginkább a járóbeteg-szakellátás területén. Ez azt jelenti, hogy a betegek szerint az időpontfoglalási, illetve a betegfelvételi rendszeren, vagyis az egészségügy szervezési rendszerén kellene javítani – fogalmazott Rétvári, hozzátéve, ezt alátámasztja, hogy az egészségügyön belül csupán a munka 17 százalékát teszi ki az orvosi tevékenység, a többit a betegellátás szervezése jelenti. 

– Továbbá az orvosok száma sem akadálya a hatékony ellátórendszernek, mert miközben az OECD-tagállamok átlagában 3,2 orvos jut ezer lakosra, addig Magyarországon 3,3, az európai uniós átlag pedig 4.

Ugyanakkor problémát okoz, hogy miközben a rendelések reggel 7-től este 7-ig működnek, addig 14 óra után már alig van beteg, vagyis feleslegesen ülnek a rendelőben az orvosok és az ápolószemélyzet – jegyezte meg.
Hangsúlyozta, a járóbeteg-irányítási rendszer lényege az, hogy a beteg a lehető legkönnyebben jusson el az orvoshoz, és az országos rendszerben kiegyenlítődjön a rendelők kihasználtsága, vagyis amikor orvos van a rendelőben, legyen beteg is. Fontos továbbá az orvosok és ápolók tehermentesítése az adminisztratív feladatoktól.

– Ezért hasznos, hogy az Egészségablak alkalmazást már hárommillióan töltötték le, havonta 2,5 millió bejelentkezés történik, és havi átlagban kilencmillió dokumentumot töltenek le az alkalmazás segítségével a betegek

 – mondta Rétvári Bence.


Borítókép: Az alkalmazás (Fotó: eszfk.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.