Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Már minden harmadik településen elérhető a bölcsődei ellátás

Mindez része a családbarát politikának.

2024. 05. 28. 11:41
Egyre több bölcsődei férőhely áll a kisgyermekes családok rendelkezésére Fotó: Bach Máté Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt egy évben ötezer új bölcsődei férőhelyet teremtettünk, ezzel a bölcsődei helyek száma országosan megközelíti a 66 ezret, azaz kétszer annyi van ma, mint 2010-ben volt – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára. Zsigó Róbert Zalaegerszegen, az andráshidai városrészben 250 millió forintos beruházással elkészült mini bölcsőde avatóján beszélt arról, hogy 

idén áprilisban 1155 településen, vagyis minden járásban és minden harmadik településen elérhető lett a bölcsődei ellátás, ami három és félszer annyi települést jelent, mint 14 évvel korábban.

– Zalában 1339 férőhely található 56 településen, szemben a 2010-es adattal, amikor 762 hely volt mindössze nyolc településen, és további 90 férőhely kialakítása van jelenleg folyamatban. Zalaegerszegen a most nyitott 16 férőhelyessel együtt öt önkormányzati fenntartású és öt családi bölcsőde működik, összesen 425 kisgyermek ellátásával – sorolta a politikus.
Hozzátette, a magyar kormány az elmúlt 14 évben megpróbált minden eszközzel segíteni azon, hogy egyre könnyebb legyen családot alapítani, gyermeket vállalni és nevelni, több mint harminc olyan intézkedést hoztak, amelyek támogatják a gyermeket nevelő családokat. 

– Különlegessége a magyar családtámogatási rendszernek, hogy egy egész életutat próbál támogatni a házasságkötéstől a gyermeknevelésen, oktatáson át a munkakeresésig. Még azt is segítik, hogy a nagyszülők részt vehessenek a gyermeknevelésben, erre szolgál a Nők 40 program és a nagyszülői gyed

– emlékeztetett a miniszterhelyettes.
Zsigó Róbert úgy fogalmazott, ha egy anyuka a gyermeke féléves kora után szeretne és tudna is visszamenni dolgozni, akkor a gyed extra jóvoltából a munkabér mellett is megkapja azokat a támogatásokat, amelyek a gyermek gondozásáért járnak neki.
Vigh László, a Fidesz országgyűlési képviselője egyebek mellett arról beszélt, hogy Zalaegerszegen az elmúlt tíz év alatt 3,5 milliárdról 7,5 milliárd forintra emelkedett a helyi iparűzési adóból származó bevétel. – Márpedig ha van bevétel, akkor lehet bölcsődére, óvodára, iskolára, utakra és járdákra költeni – jelezte. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz–KDNP) azt emelte ki, hogy az andráshidai városrész – a közeli északi ipari park beruházásai miatt – egyre népszerűbb, folyamatosan fejlődik, néhány éve új óvoda épült a mostani bölcsőde közelében, és a mellette álló általános iskola felújítását is tervezik.
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.