Olyan meleg, mint ami ma várható, idén még nem volt Magyarországon

A napsütést változó mennyiségű és vastagságú fátyolfelhőzet, illetve szaharai eredetű por zavarja meg.

Forrás: met.hu, origo.hu2024. 06. 21. 6:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma lehet az év eddigi legforróbb napja, és a következő napokban sem lesz enyhülés. Országos hőség, sőt több helyen forróság várható 30-38 fokos maximumokkal. A déli országrészben lesz a legmelegebb. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18 és 23 fok között alakul. Északkeleten ennél pár fokkal alacsonyabb, míg nagyvárosokban, tópartok mentén magasabb értékek is előfordulhatnak.

 

Magas középhőmérséklet miatt figyelmeztető előrejelzést adtak ki Magyarország területére 2024. június 21. péntek éjfélig – írta a Met.hu. Pénteken a napi középhőmérséklet az Északi-középhegységben és a Nyírségben 25 fok alatt marad, míg az ország nagyobb részén 27 fok körül, a Dél-Alföldön helyenként 29 fok környékén alakul. Az esti óráktól a délnyugati határ közelében kis eséllyel már előfordulhat zivatar.

 

A napsütést változó mennyiségű és vastagságú fátyolfelhőzet, illetve szaharai eredetű por szűri, zavarja.

Az ország északi, északkeleti harmadán az alacsonyabb szintű felhőzet délelőtt csökken, gomolyosodik. Estétől nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet az országban. Csapadék estig nem lesz, majd a Dunántúlon már kialakulhatnak záporok, zivatarok. A keleti, délkeleti szél napközben helyenként már megélénkülhet. Zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. 

 

Szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás van Magyarországon.

Az országos tiszti főorvos döntése alapján a hőségriadó szerda éjféltől lépett életbe az egész ország területén. Ezt azzal indokolták, hogy a hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek.

 

Fontos teendők

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy a nagy melegben fogyasszunk több folyadékot, elsősorban vizet.

A déli órákban semmiképpen ne tartózkodjunk a tűző napon, és ne feledkezzünk meg a napvédő krémek használatáról, továbbá a sapka vagy kalap viseléséről sem.

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a rendkívüli meleg. A vízparton tartózkodók hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennek, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.

Ilyen időszakban fontos a fokozott odafigyelés. A gyermekeket, házi kedvenceket néhány percre se hagyjuk a parkoló autóban. Még egy félárnyékban parkoló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

 

Munkavédelmi szabályok a hőségriasztás idején

A melegben betartandó munkavédelmi szabályokat ismertető tájékoztatót tett közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium, amelyből kiderül, hogy a munkavédelmi előírások alapján a munkahely melegnek minősül, ha a munkahelyi klíma a munkahelyen a 24 Celsius-fok értéket meghaladja, vagy szabadtéri munkahelyen a napi középhőmérséklet legalább egy napig meghaladja a 25 Celsius-fokot, és az országos tisztifőorvos a hőség miatt a figyelmeztetést vagy a hőségriasztást kiadta. 

A melegnek minősülő munkahelyeken munkavállalók igénye szerinti mennyiségben megfelelő hőmérsékletű (14-16 Celsius-fokos) ivóvizet kell biztosítani. Zárt téri munkahelyen, ha az melegnek minősül, óránként legalább öt-, de legfeljebb tízperces pihenőidőt kell alkalmazni.

Szabadban számos különös szabály javasolt: a munkát úgy kell megszervezni, hogy felváltva tartózkodjanak a tűző napon a dolgozók, 11–15 óra között lehetőség szerint árnyékos helyen folyjon a munka, könnyű, világos színű és lazán viselhető ruházatban, amennyiben ez nem veszélyezteti a biztonságos munkavégzést.

A szabadtéri munkavégzésnél legyen a területen egy olyan felelős, aki a tüneteket is figyeli, és mindig legyen elérhető távolságban egy mobiltelefon, ha orvosi segítségre van szükség. Ilyenkor az alkoholos, magas koffein- és cukortartalmú italok fogyasztásától tartózkodjanak a dolgozók, próbálják a víz- és sópótlást biztosítani. A zárthelyi munkavégzésnél a klímaberendezést használat előtt érdemes kitisztítani, mert súlyos betegséget is tudnak okozni az ott lévő baktériumok.

 

Mi várható a hétvégén és jövő hét elején?

Szombaton a többórás napsütés mellett megnövekszik a gomolyfelhőzet, és főleg a reggeli, illetve esti órákban fordul elő szórványosan zápor, zivatar. A szél északnyugatira fordul és megerősödik, 29 és 35 fok közötti értékeket mérhetünk.

Vasárnap reggelig többfelé fordul elő zivatar, zápor. Később sok napsütés várható, de délutántól ismét magasra törnek a gomolyok, és elszórtan újabb zápor, zivatar fordul elő. 32 fok körüli kánikula lesz.

Hétfőn és kedden sok napsütésre van kilátás, de elszórtan zápor, zivatar előfordulhat mindkét nap. 30-32 fok körül alakul a hőmérséklet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.