Müller Cecília fontos döntést hozott, amely már életbe is lépett

A hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek.

2024. 06. 19. 7:16
hőségriadó
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás lép életbe – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az országos tiszti főorvos döntése alapján a hőségriadó szerda 0 órától lépett életbe és szombat éjfélig tart, az egész ország területén.

Indoklásként azt írják, a hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek.

 

Mi a teendő?

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy a nagy melegben fogyasszunk több folyadékot, elsősorban vizet.

A déli órákban semmiképpen ne tartózkodjunk a tűző napon, és ne feledkezzünk meg a napvédő krémek használatáról, továbbá a sapka vagy kalap viseléséről sem.

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a rendkívüli meleg. A vízparton tartózkodók hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennek, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.

Ilyen időszakban fontos a fokozott odafigyelés. A gyermekeket, házi kedvenceket néhány percre se hagyjuk a parkoló autóban. Még egy félárnyékban parkoló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakó helyen gyújtsunk tüzet, ott is csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom.

Ilyen melegben ott sem javasolt elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol egyébként az önkormányzat engedélyezi. Ha grillezünk vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül.

 

Kiadták a narancs figyelmeztetést

Szerdán az Északi-középhegység keleti felének kivételével nagy területen emelkedhet a napi középhőmérséklet 25 fok fölé. Az Alföld déli felén, illetve a Dunántúl délkeleti részein helyenként 27 foknál is magasabb lehet a napi középhőmérséklet – közölte a HungaroMet.

A meteorológiai szolgálat szerdára másodfokú, narancs figyelmeztetést adott ki Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegye területére. Ebben a hat vármegyében a napi középhőmérséklet 27 fok felett alakul.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kivételével máshol elsőfokú figyelmeztetés van érvényben szerda éjfélig, itt a napi középhőmérséklet 25 fok felett alakulhat.

Csütörtökre Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegye területére van kiadva másodfokú figyelmeztetés, péntekre pedig Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében haladja majd meg a napi középhőmérséklet a 27 fokot.

 

Ásványvizet osztanak

Budapesten a Nyugati, a Keleti és a Déli pályaudvaron, továbbá vidéken a miskolci, debreceni, nyíregyházi, békéscsabai, szegedi, kecskeméti, szolnoki, győri, veszprémi, pécsi, nagykanizsai, siófoki, fonyódi, tapolcai, zalaegerszegi és a celldömölki állomáson díjmentesen vizet kaphatnak a vonatokra várakozók – tájékoztatta a MÁV a Magyar Nemzetet.

Az ásványvizet a vasúttársaság naponta 10 és 17 óra között osztja – addig, amíg a hőségriasztás ezt szükségessé teszi.

A Volánbusz a héten munkanapokon 12 és 14 óra között a megyeszékhelyeken a nagyobb forgalmat lebonyolító autóbusz-állomásokon oszt ásványvizet: Békéscsabán, Budapesten a Népliget autóbusz-állomáson, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.