Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Bayer Zsolt: Számomra a békemenet egy csoda

A Mandiner által szervezett eseményen Bayer Zsolt publicista, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezető elemzője és Horváth József biztonságpolitikai szakértő értékelte a békemenetet. A beszélgetés során szóba került a nyugat-európai háborús pszichózis, a sorkatonaság kérdése és Magyar Péter is.

2024. 06. 01. 19:27
Budapest, 2024. június 1. A drónnal készült képen a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevői vonulnak a Margit hídon 2024. június 1-jén. MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A békemenet üzenetével kapcsolatban Mráz Ágoston Sámuel elmondta, 

a baloldal számára a békemenet üzenete leginkább az, hogy rengeteg Fidesz-szavazó van

A Nézőpont Intézet elemzője szerint nehezen tartható a baloldal elképzelése, miszerint a kormánypártok támogatottsága csökkent. Az elemző ugyanakkor kifejtette, a békemenet első körben megnyugtatta a kormánypárti szavazókat, és mobilizálta őket. A szakértő kifejtette, a nemzetközi kutatások jól mutatják, hogy mostanra az európai polgárokat leginkább a háború kérdése érdekli. 

A miniszterelnök beszédének egyik fontos eleme volt a békekoalíció, amelynek komoly realitása van Európa-szerte

– tette hozzá Mráz Ágoston Sámuel, aki elmondta, a közvélemény-kutatások szerint több mint húsz százalékot fog kapni az európai parlamenti választásokon az európai újjobboldal. Mráz Ágoston kifejtette, amennyiben Németországban vagy akár Nyugat-Európában visszaállítanák a sorkatonaságot, nyugati fiatalok tömegei jelenhetnek meg Magyarországon és kérhetnek menekültstátuszt. 

A nyugati fegyverek eredeti orosz területeken való bevetésével kapcsolatban Mráz kiemelte, azok a személyek és csoportok, amelyek támogatják ezen fegyverek bevetését, a világháború kirobbanását kockáztatják.

Bayer Zsolt a beszélgetés során a békemenettel kapcsolatban elmondta, örömmel tölti el, hogy milyen sokan jelentek meg és fejezték ki a béke iránti elkötelezettségüket.  

Számomra minden békemenet egy csoda, hiszen ezeken az alkalmakon együtt vagyunk

– jelentette ki a publicista, aki 2012 óta minden békemeneten részt vett. A kötelező sorkatonaság bevezetésével kapcsolatban Bayer elmondta, Manfred Weber egészen odáig elment, hogy már nemcsak a férfiak, hanem a nők besorozását is támogatná. 

Bayer egy közvélemény-kutatásra is felhívta a figyelmet, amely szerint Németországban a 40 év alattiak döntő többsége még akkor se lenne hajlandó hadba vonulni, hogyha a hazáját megtámadnák. 

Horváth József biztonságpolitikai szakértő kifejtette, a békemenet megmutatta, hogy Magyarországon több százezer ember képes biztonságban és kisebb-nagyobb atrocitások nélkül felvonulni. 

Nyugat-Európában és Bécsben is már lehetetlen megfelelő biztosítással ekkora demonstrációkat szervezni

– emelte ki Horváth József, aki elmondta, a kontinens nyugati részén egyre többen menedékként tekintenek Magyarországra. A biztonságpolitikai szakértő a kötelező európai sorkatonaság gondolatával kapcsolatban elmondta, a háborúpárti politikusok képesek egyik napról a másikra 360 fokot fordulni és akár egymást is hátba támadni.

A kutatások szerint a nyugat-európai és amerikai fiatalok több mint 50 százaléka fizikailag vagy mentálisan alkalmatlan a katonai szolgálatra

– tette hozzá a szakértő, aki szerint ez a jelenség az elmúlt évtizedek agymosásának következménye. A nyugati háborús pszichózissal kapcsolatban Horváth kiemelte, a háború különböző üzleti érdekek megvédéséről, illetve a hatalomról szól. 

A kerekasztal-beszélgetésen szóba került a magyar ellenzék is. Magyar Péter népszerűségével kapcsolatban Mráz Ágoston Sámuel elmondta,

tetőzésnél van a Tisza, több kutatás is azt bizonyítja, hogy minden negyedik szavazat Magyar Péter pártjára fog érkezni a június kilencedikén tartandó választásokon.

Bayer Zsolt a Magyar Péter-jelenséggel kapcsolatban kifejtette, az ellenzéki választók frusztráltak, türelmetlenek és idegesek, ugyanis 2006 óta egyetlenegy választáson sem sikerült győzedelmeskedniük, ennek pedig az az egyik következménye, hogy mindenkiben a megváltót látják. 

Magyar Péter egy nárcisztikus pszichopata

– összegezte a Tisza Párt vezetőjével kapcsolatos álláspontját Bayer. 

Borítókép: A drónnal készült képen a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) békemenetének résztvevői vonulnak a Margit hídon 2024. június 1-jén (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.