Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Egerészölyv támadt egy kerékpárosra Magyarországon

A támadó egerészölyv valószínűleg a terület fáin cseperedő fiókája védelmében próbálta onnan mielőbb eltessékelni a kerékpárost.

Forrás: SZOLJON2024. 06. 22. 11:11
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Szabó Boglárka/Madárhatározó/Facebook)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kerékpárosra támadt egy egerészölyv a Mezőtúrt Kétpóval összekötő út mentén a minap.

Földeket művelek arrafelé, rendszeresen kerékpározok oda határszemlére. A napokban is így tettem, kényelmes tempóban kerekeztem a városból a kistelepülés felé

 – emlékezett vissza Draskovits Dénes. A mezőtúri férfi, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei lapnak elmondta: a hetes és nyolcas kilométerkő között, egy fákkal sűrűn szegélyezett útszakaszon egyszer csak nem várt dolog történt.

Talán a rikító színű sapka ingerelhette az egerészölyvet?

– Hangot nem hallottam, egyszer csak hátulról valami a fejemről lesodorta a sapkámat. Nem mondom, hogy nem lepődtem és döbbentem meg, felnéztem és akkor láttam a fejem felett elszálló nagy madarat, mint kiderült: egerészölyvet. Majdnem elestem a biciklimmel. A madár aztán még többször vijjogva felém támadott, igyekeztem vele szembehelyezkedni, de ő mindig hátulról akart felém, nekem szállni – idézte fel a kissé ijesztő történetet. 

A férfi, ahogy elmondta, arra gondolt, hogy biztosan a rikító sárga mellénye és sapkája ingerelte az állatot. És ekkor az is eszébe jutott, hogy két évvel ezelőtt, ugyanazon a szakaszon hasonló eset történt vele. 

Aztán hallottam, hogy néhány napja, hete más is így járt, s arról is értesültem, hogy valószínűleg a fiókáját védi eképpen az ölyv

 – tette hozzá végül a férfi.

A szakirodalmak szerint viselkedhetnek furcsán a fiókát nevelő madarak. Ez esetben is arról lehet szó, hogy a szülőmadár a fióka védelme érdekében megpróbálja minél előbb a fészektől távolabb terelni vagy elijeszteni az arra gyalogosan, illetve kerékpárral közlekedőket.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Szabó Boglárka/Madárhatározó/Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.