Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Ezen a helyen a legdurvább most az árvízhelyzet, katonák is segítenek a védekezésben

A Vas vármegyei főispán a honvédség segítségét kérte az árvízhelyzet miatt.

2024. 06. 10. 11:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatta a Magyar Távirati Irodát a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: Vámos Zoltán főispán, a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke a Magyar Honvédség segítségét kérte a Rába folyón kialakult rendkívüli árvízhelyzet miatt.

A Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred ötven katonája kezdte meg az árvízi védekezést Körmendnél, a katonák tízfős rajokban homokzsákokat raknak a vízügyi szakemberek irányításával a folyó bal partján. 

Szentgotthárdon vasárnap este harmadfok felett, 422 centiméterrel tetőzött a Rába, majd apadásnak indult, hétfő reggel hét órakor 307 centiméteres vízállást mértek. Körmendnél vasárnap egész nap lassan áradt a folyó, hétfő reggel intenzívebbé vált az emelkedés, a tetőzést az esti órákra az eddig mért legmagasabb, 535 centimétert elérő vagy azt meghaladó vízállással várják a szakemberek. Sárváron ugyancsak harmadfoknál magasabb tetőzésre számítanak.

A Rábán levonuló árhullám jelenleg Rábagyarmat és Csákánydoroszló között tart, Rábagyarmaton hajnali három órakor tetőzött 344 centiméterrel, 7 órakor 334 centiméter volt a vízállás.

A vasi patakok is áradnak, a Pinka Felsőcsatáron hajnali 2 órakor tetőzött 508 centiméteres vízállással, ami 106 centiméterrel haladta meg a korábbi, 2009-ben mért legmagasabb szintet.

A Strém Kemestaródfánál hétfőn reggel 6 órakor 430 centiméteres vízállással tetőzés közeli állapotban van. A Pinka Kemestaródfánál jelenleg még enyhén árad, reggel 6 órakor 443 centiméter volt a vízállás.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/MH/Bólyi Bálint)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.