Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Feszülten figyelnek a vízügyesek, sorra jönnek az árvízkísérő jelenségek a Rábán

Az esőzések újabb árhullámokat okoztak a Duna egyik legnagyobb mellékfolyóján.

Forrás: MTI2024. 06. 12. 16:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Rábán a tartósan magas vízszint miatt kiemelten fontos az árvízi jelenségek folyamatos felülvizsgálata, a töltések állapotának megőrzése – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közösségi oldalán. Azt írták, a vízügy őrszolgálata a nap 24 órájában figyeli a védvonalakat, ahol helyenként fakadó vizek, „csurgások jelentek meg és buzgárt is fogtak el” a vízügyes szakemberek. 

Ezeket a kritikus helyszíneket megjelölik és rendkívüli figyelmet fordítanak rájuk, ahogyan az esetleges töltésátnedvesedéseket is ellenőrzik, hiszen most ezek a jelenségek okozhatják a legnagyobb problémát – tették hozzá. Azt is közölték, hogy 

a Rába külföldi vízgyűjtőjén még előfordultak esőzések, futó záporok, így az ebből lehullott tetemes csapadék a felsőbb szakaszokon újabb, kisebb árhullámokat indított el a Rábán és mellékfolyóin, elnyújtva az egyébként is lassú apadást.

A kedden lehullott eső miatt Szentgotthárdnál az apadás után kisebb vízszintemelkedésre számítanak, de fokozat elrendelésére már nem lesz szükség – állapították meg.

Körmendnél a csaknem 12 órás stagnálást követően szerdára a folyó igen lassú apadásának folytatását várják, a lehullott csapadék már érdemben nem fogja befolyásolni a vízszint mértékének csökkenését, azonban itt továbbra is harmadfokú a készültség.

Pinka partja, Körmend (Forrás: Szegi Attila/TIVIZIG/Országos Vízügyi Főigazgatóság)

A Rába árhulláma szerdán Rum térségében tart, már Sárvárnál is áradó tendencia figyelhető meg, a tetőzést ott péntekre várják, első fokú készültség mellett. Győrnél elsősorban a Duna hatása érvényesül, elnyúló tetőzés jellemzi a folyó teljes hazai szakaszát is, továbbra is lassan apadó, helyenként stagnáló vízjátékkal.

Nagybajcsnál szerdán már érdemi apadásra számítanak, a szigetközi szakaszon az esti órákban már a készültség mérséklésével is lehet számolni. A fővárosban ugyanakkor még továbbra is tartósan magas vízszint várható, a hétvégi tetőzéshez képest alig 30 centimétert apadt a Duna, melynek árhulláma Bajánál kedd óta elhúzódóan tetőzik. A vízügyes szakemberek szerdán Mohácsnál várják a folyó tetőzését – derül ki az OVF közleményéből.

Pinka partja, Körmend (Forrás: Szegi Attila/TIVIZIG/Országos Vízügyi Főigazgatóság)

Az újbóli jelentős mennyiségű lokális csapadékok miatt a Murán Letenyénél és a Dráván Drávaszabolcs térségében is érkező árhullámra és emiatt másodfokú készültségekre lehet számítani a következő időszakban, ahogyan a Tarnán és a Sajón is. A vízügyi szolgálat továbbra is a nap 24 órájában folytatja az ár elleni védekezést. A Rábán és a Dunán több száz vízügyes figyeli éjjel-nappal a gátak állapotát – közölték.

Borítókép: Dolgozó vízügyesek (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.