Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Ismét árad a Rába, még a börtönből is segítenek a védekezésben + videók és fotók

A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik a vízszint alakulását.

2024. 06. 11. 12:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúlt heves esőzéseinek következtében nagy árhullám alakult ki a Rábán. A folyó az elmúlt napok csapadékmennyiségét már nem tudta a vízgyűjtő területéről elvezetni, ezért rendkívüli mértékben megemelkedett a vízszint.

A folyó vízgyűjtőjén hétfő hajnaltól ismét esett, és a meteorológiai előrejelzések újabb záporokat, zivatarokat jeleztek. Körmendnél vasárnap egész nap lassan áradt a folyó, hétfő reggel intenzívebbé vált az emelkedés, a tetőzést az esti órákra az eddig mért legmagasabb, 535 centimétert elérő vagy azt meghaladó vízállással várták a szakemberek. 

Forrás: VAOL/Szendi Péter

Bebes István, a város polgármestere szerint a Rába hétfőn este 21 órakor 477 centiméteres vízállással tetőzött Körmendnél – írja a Vas Vármegyei Hírportál. A tájékoztatás szerint azóta lassú apadás kezdődött, ám információk szerint Szentgotthárdnál ismét emelkedés tapasztalható a folyón.

Körmenden a régi Rába-hídon kedden reggel fél nyolckor feloldották a zárást, így az átkelőn most már folyamatos a forgalom.

A vízügyi szakemberek viszont folyamatosan figyelik a vízszint alakulását, ám várhatóan a közeli órákban nem lesz szükség beavatkozásra, munkálatokra.

A helyzet súlyosságát felmérve Vámos Zoltán főispán, a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke hétfőn a Magyar Honvédség segítségét kérte az árvíz elleni védekezésben. A honvédség a honlapján azt írta, a töltésen dolgozó katonák – a vízügyi szakemberek irányításával – tízfős rajokban rakták a homokzsákokat, azonban a gátépítési munkálatokat nehezítették a napközbeni zivatarok, amelyek csak tovább növelték az amúgy is rekordmagas vízszintet.

Forrás: Honvédelem.hu

A Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság titkára kiemelte, hogy a katonák segítsége nélkül nem tudták volna ilyen gyorsan felhúzni a gátakat, hiszen

a győriekkel együtt kétszáz rendvédelmi dolgozó és civil állampolgár dolgozott azon, hogy Körmend megmeneküljön a háborgó Rábától.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy hétfőn a szombathelyi börtönből negyven büntetés-végrehajtási dolgozó segített be a védekezésbe, és homokzsákokkal erősítették a gátat.

Forrás: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

 

Borítókép: A megáradt Rába Körmenden (Fotó: VAOL/Unger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.