Nagyot csökkent az egyik alapvető élelmiszer ára

A tojás és a húsok ára is jelentősen csökkent az egy évvel ezelőtti állapothoz képest.

Forrás: Bors2024. 06. 23. 16:49
Shopping,Basket,With,Fresh,Food.,Grocery,Supermarket,,Food,And,Eats,koásr, bevásárlókosár, vásárlás, bolt
Illusztráció Fotó: Maxx-Studio
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb összefoglalói alapján a Bors nemrég arról számolt be, hogy a ketreces tartásból származó étkezési tojás idén a június közepéig tartó időszakban 19,3 százalékkal, a mélyalmos 16,9 százalékkal lett olcsóbb éves összevetésben, az átlagos áruk 51,83 forint, illetve 59,8 forint volt darabonként.

A vágócsirke termelői ára majdnem 18 százalékkal kilogrammonként 411 forintra mérséklődött június elejére. A friss csirkehúsok árának többsége legalább 5-10 százalékkal csökkent 2023. június elejéhez képest.

A vágópulyka és a friss pulykahús feldolgozói értékesítési árai még nagyobb, akár 20 százalékot is meghaladó ütemben mérséklődtek. A vágópulyka feldolgozói értékesítési ára júniusra átlagosan 586,6 forintra mérséklődött kilogrammonként.  

A belföldi termelésből származó vágósertés a hónap elején csaknem hét százalékkal volt olcsóbb, mint egy éve, termelői ára 851 forint. 

A nyers sertéshúsok többségének szintén csökkent a feldolgozói értékesítési ára, bár csekélyebb mértékben, mint a csirke. A sertéshúsok kiskereskedelmi beszerzési árai többnyire ugyancsak visszaestek az éves összevetés szerint – olvasható az AKI jelentésében.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Maxx-Studio)

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.