Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Kiszelly Zoltán: Vitézy Dávidnak van a legnagyobb esélye arra, hogy leváltsa Gyurcsány embereit

A Századvég politikai elemzési igazgatója elmondta, ellenzékváltó hangulat van Budapesten, ami az LMP főpolgármester-jelöltjének kedvez.

2024. 06. 07. 7:10
Borítókép: Vitézy Dávid (Forrás: Facebook)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Századvég számos kutatóintézethez hasonlóan rendszeresen végez méréseket, amelyeket később nyilvánosságra is hoznak – mondta el lapunknak Kiszelly Zoltán. A Századvég politikai elemzési igazgatója kiemelte, a ma reggel megjelentetett felmérés arról szól, hogy a főpolgármester-jelölteknek milyen esélye van leváltani Gyurcsány Ferenc embereit a Városházán.

A kutatásból kiderült, hogy Szentkirályi Alexandra számíthat a fideszes szavazatokra. Viszont Vitézy Dávid számíthat más jelöltek, más szavazói tömbök voksolóira is. Karácsony Gergelynek pedig az eredmények szerint az a szerencséje, hogy mögötte több szavazói csoport egyesül, akárcsak korábban Demszky esetében

– jelentette ki.

 

 

Vitézy Dávid kvázi független

Hozzátette, Vitézy Dávid LMP-jelöltként kvázi független, ugyanis nem kötődik sem a Fideszhez, sem pedig Gyurcsány Ferenchez. Ennek eredményeként pedig azt látjuk, hogy több szavazót tud bevonzani.

Vitézynél jobban értelmezhető, hogy ő számíthat az ellenzékváltó szavazókra, ugyanis Karácsony szövetséget kötött Gyurcsánnyal, illetve a DK embereivel vette körül magát a Városházán, ugyanis nélkülük nem tudna irányítani. Ezért például az ellenzékváltó szavazók, akik nem szeretik sem a kormányt, sem Gyurcsány Ferencet, szívesebben szavaznak Vitézy Dávidra, mint a Szentkirályi Alexandrára

– emelte ki a politológus. Rámutatott, hogy óriási tartalékot jelentenek azok az ellenzékváltó szavazók, akik Szentkirályra nem szavaznak, de Vitézyre inkább letennék a voksukat, ugyanis ezzel egyértelművé válik, hogy Vitézy Dávid több szavazói csoportot is meg tud szólítani. 

Vitézy mindeközben szakértelemmel és a technokrata imázzsal is kampányol. Látni lehet, hogy a főpolgármester-jelölti vitában Vitézy sokkal ügyesebb, felkészültebb, kompetensebb volt, mint Karácsony Gergely

– jegyezte meg.

 

Konstruktív ellenzékben

A politológus szerint ugyanakkor kiemelten fontos és a főpolgármester-jelölti vitán is látszott, hogy Vitézy nem feltétlenül keresi a konfliktust a kormánnyal, mint Karácsony Gergely, tehát nem egy konfliktusos politikusként vezetné a várost, hanem egy együttműködő, konstruktív ellenzék lenne. 

Ez a konstruktivitás annak köszönhető, hogy Vitézynek nincsenek miniszterelnöki ambíciói, szemben Karácsony Gergellyel, akinek mindig is voltak. Karácsony ugródeszkaként használta Budapestet, ehhez kellett neki a konfliktus, hogy az országos politikában is jelen legyen. Vitézy Dávidnál ilyen ambíció nem látszik

– tette hozzá. Zárásként kiemelte, a választáson különösen fontos lesz, hogy Vitézy be tud-e vonzani újabb szavazókat, miközben Szentkirályi Alexandra ugyan számíthat a fideszes szavazókra, de nem támaszkodhat más csoportok szavazataira. Ez azért is probléma az elemző szerint, mert a kormánypártok támogatottsága nagyjából harminc-negyven százalék között mozog a fővárosban.  

 

Borítókép: Vitézy Dávid (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.