Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Vitézy Dávid a legnépszerűbb főpolgármester-jelölt

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a kampány hajrájában már Vitézy Dávid a legkedveltebb főpolgármester-jelölt, és szemtől szemben legyőzné Karácsony Gergelyt a választási versenyben.

2024. 06. 07. 6:17
vitezy_10

2020.07.29. BudapestVitézy Dávid a Budapest Fejlesztési Központot (BFK), a nonprofit zrt. vezérigazgatójaFotó: Kurucz Árpád (KA)Magyar Nemzet
Vitézy Dávid Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitézy Dávid a legkedveltebb főpolgármester-jelölt, és szemtől szemben legyőzné Karácsony Gergelyt a választási versenyben – állapította meg a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása, amelyet a Mandiner ismertetett.

A közelgő önkormányzati választásokra tekintettel a felmérés a politikai szempontból aktív (a választási részvételüket biztosra vagy valószínűre ígérő), felnőtt budapesti lakosság körében feltérképezte a főpolgármester-aspiránsok népszerűségét, valamint – több dimenzióban – a választási esélyeiket.

 

Vitézy a legnépszerűbb

A kutatási adatok szerint a politikai szempontból aktív fővárosi megkérdezettek hasonló arányban formáltak negatív véleményt Karácsony Gergelyről (53 százalék) és Szentkirályi Alexandráról (55 százalék).

Ezzel szemben a válaszadók 44 százaléka pozitívan nyilatkozott a regnáló főpolgármesterről, míg Szentkirályi Alexandra esetében ez az arány 38 százalék.

Vitézy Dávid az egyetlen főpolgármester-jelölt, akiről több fővárosi vélekedik pozitívan (58 százalék), mint negatívan (32 százalék).

 

Forrás: Századvég

A felmérés több dimenzióban vizsgálta a főpolgármester-preferenciákat. Amennyiben valamennyi nyilvántartásba vett főpolgármester-jelölt megmérettetné magát a vasárnapi voksoláson, a megkérdezettek negyven százaléka továbbra is Karácsony Gergelyt látná szívesen a főváros élén, akit Vitézy Dávid (28 százalék) és Szentkirályi Alexandra (27 százalék) követ.

A Mi Hazánk jelöltjét, Grundtner Andrást a budapestiek két százaléka látná szívesen főpolgármesterként. A válaszmegtagadók aránya három százalék.

Forrás: Századvég

Abban az esetben, ha Szentkirályi Alexandra nem szerepelne az indulók között,

Vitézy Dávid a politikai szempontból aktív budapestiek 48 százalékának, míg Karácsony Gergely a megkérdezettek 42 százalékának támogatására számíthatna

a most vasárnap esedékes főpolgármester-választáson. Ebben a dimenzióban Grundtner András támogatottsága négy százalék, a válaszmegtagadók hányada hat százalék.

Borítókép: Vitézy Dávid (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.