Különleges légvédelmi rendszert helyeztek üzembe Magyarországon

Háromdimenziós légtérellenőrző lokátort adtak át.

Forrás: MTI2024. 06. 07. 18:16
SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Fotó: Bodnár Boglárka
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

–  Olyan képességgel bővül a magyar haderő és a légvédelme, amely Izraelben a legnehezebb időkben, harci körülmények között állta ki a próbát – jelentette ki a honvédelmi miniszter Veszprémben, a Magyar Honvédség új háromdimenziós légtérellenőrző lokátorának átadóján.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kifejtette, ezek a többfunkciós, háromdimenziós radarrendszerek a Nasams norvég rakétarendszerekkel, a harcászati repülőgépflottát erősítő további négy Gripennel kiegészülve, valamint más eszközökkel együtt képezik azt a pajzsot, amely a magyar emberek biztonságát garantálja.

A Rheinmetall Canada vezérigazgatója az együttműködések fontosságáról szólva az ipar és kormány közti partnerséget méltatta. Mint mondta, Magyarországon egy olyan összeszerelő-, integrációs és tesztelő-bevizsgáló bázist tudtak létrehozni, amelynek eredményei az átadott eszközök.

A honvédelmi és haderőfejlesztési programban beszerzett ELM–2084 típusú háromdimenziós radar a légtérellenőrző, tüzér- és légvédelmirakéta-feladatok támogatására, valamint rádióhullámok vertikális és horizontális eltérítésére is képes.

A jelenleg használt radaroknál háromszor nagyobb antennaforgási sebessége háromszoros adatfrissítést eredményez, a technológia egy időben képes felderíteni – a nagy méretű, nagy sebességű szállítógépektől a közepes méretű, kis sebességű drónokig – minden típusú légi járművet, valamint a ballisztikus tüzérségi lövedékeket is.

A radar szélsőséges időjárási körülmények között is képes magas megbízhatósággal üzemelni, valamint XXI. századi körülményeket biztosít a kezelőszemélyzetnek.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.