Nem csak a vízimadarakat ölhetjük meg azzal, ha etetjük őket, még a patkányok is elszaporodhatnak

Nem a vízimadarakon, hanem a patkányokon segít és a fertőzések terjedéséhez is hozzájárul az etetés.

Forrás: MTI2024. 06. 25. 16:11
kacsa etetés
Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős ökológiai és egészségügyi kockázatokkal jár a vízimadarak etetése, mivel súlyosan torzíthatja a madarak természetes viselkedését, befolyásolja a túléléshez szükséges vonulási viselkedést és tartós károsodást okozhat az emésztőrendszerükben – hívta fel a figyelmet Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos.

– Kenyérrel, pékáruval, pattogatott kukoricával és ehhez hasonló élelmiszerekkel tilos etetni a vízimadarakat,

mivel ez nem a természetes táplálékuk, ezért megbetegedhetnek, akár el is pusztulhatnak tőlük – hangsúlyozta Koska Hedvig állatorvos. Hozzátette: a vízimadarak természetes tápláléka elsősorban a parton legelt fű és egyéb lágyszárú növények.

– A vízimadarak etetése jelentős élelmiszer-pazarlássál jár, amely 

növelheti a helyi patkánypopulációt és elősegítheti a fertőző betegségek terjedését.

A madarak közötti agressziót és sérülésveszélyt is fokozhatja, valamint környezetszennyezést és vízminőségromlást okoz – jelezte Ovádi Péter.

A vadon élő állatok életét nem szabad megzavarni. Nekik olyan módon van szükségük a szeretetre, hogy zavartalanul hagyják őket élni a környezetükben – mutatott rá a kormánybiztos.

– A nyári meleg időben kulcsfontosságú, hogy a madarak friss vízhez juthassanak, ezért érdemes itatótálakat elhelyezni a szabadban. Az itatókat a madarak nemcsak ivásra, hanem fürdésre is használhatják, ezért egész évben szükség lehet rá – adott tanácsot Koska Hedvig azoknak, akik kedveskedni akarnak a madaraknak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.