Jelentős ökológiai és egészségügyi kockázatokkal jár a vízimadarak etetése, mivel súlyosan torzíthatja a madarak természetes viselkedését, befolyásolja a túléléshez szükséges vonulási viselkedést és tartós károsodást okozhat az emésztőrendszerükben – hívta fel a figyelmet Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos.
– Kenyérrel, pékáruval, pattogatott kukoricával és ehhez hasonló élelmiszerekkel tilos etetni a vízimadarakat,
mivel ez nem a természetes táplálékuk, ezért megbetegedhetnek, akár el is pusztulhatnak tőlük – hangsúlyozta Koska Hedvig állatorvos. Hozzátette: a vízimadarak természetes tápláléka elsősorban a parton legelt fű és egyéb lágyszárú növények.
– A vízimadarak etetése jelentős élelmiszer-pazarlássál jár, amely
növelheti a helyi patkánypopulációt és elősegítheti a fertőző betegségek terjedését.
A madarak közötti agressziót és sérülésveszélyt is fokozhatja, valamint környezetszennyezést és vízminőségromlást okoz – jelezte Ovádi Péter.
A vadon élő állatok életét nem szabad megzavarni. Nekik olyan módon van szükségük a szeretetre, hogy zavartalanul hagyják őket élni a környezetükben – mutatott rá a kormánybiztos.
– A nyári meleg időben kulcsfontosságú, hogy a madarak friss vízhez juthassanak, ezért érdemes itatótálakat elhelyezni a szabadban. Az itatókat a madarak nemcsak ivásra, hanem fürdésre is használhatják, ezért egész évben szükség lehet rá – adott tanácsot Koska Hedvig azoknak, akik kedveskedni akarnak a madaraknak.