Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Takács Péter: A hungarikumnak számító védőnői szolgálatot érdemes bemutatni Európának

Az államtitkár szerint a védőnői munka a többi egészségügyi tevékenységhez hasonlóan hivatás, talán az egyik legszebb.

Forrás: MTI2024. 06. 12. 14:11
TAKÁCS Péter
Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A hungarikumnak számító magyar védőnői szolgálatot érdemes bemutatni Európának, ezért az egészségügyi kormányzat lehetőséget fog biztosítani erre a magyar soros EU-elnökség alatt – jelentette ki a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a védőnők napján tartott ünnepségen szerdán Budapesten.

Takács Péter azt mondta, ezen a napon olyan szakembereket köszönthetnek, akik évtizedek óta a közösség és az ország szolgálatában állnak, munkabírásukkal és erejükkel segítenek a problémák megoldásában, támogatva a családokat. 

Munkájuk és példamutatásuk nyomán egy felkészült és egészséges nemzedék növekszik fel

– hangoztatta az egészségügyi államtitkár.

Takács Péter a védőnői szolgálat megalakulását felidézve elmondta, a szervezet múltja és hagyományai 1915. június 13-ára nyúlnak vissza a Stefánia Szövetség megalakulásával. A védőnői szolgálat így egy évszázada működik Magyarországon mindenki számára elérhetően, a népegészségügyi feladatokat szem előtt tartva, különös tekintettel a várandósok, a csecsemők, a kisgyerekek és iskoláskorúak egészségének védelmére.

A védőnői tevékenység 2015-ben került be a hungarikumok közé, és az egészségügyi kormányzat lehetőséget fog biztosítani arra, hogy a magyar soros EU-elnökség alatt a védőnői szolgálatot, mint jó gyakorlatot egész Európa számára bemutassa.

– emelte ki az államtitkár.

Beszélt arról is, hogy saját életén és munkáján keresztül a kapcsolatot a hétköznapi élet és a szakmai ismeret, a szaktudás között is a védőnő teremti meg, tehát munkájában megjelenik mindaz, ami a kormány népegészségügyi programjának sikeréhez szükséges. 

Nem kétséges, hogy a védőnői munka a többi egészségügyi tevékenységhez hasonlóan hivatás, talán az egyik legszebb

 – fogalmazott az államtitkár.

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a 109 éves születésnapját ünneplő védőnői szolgálat „a társadalmunk cselekvő jóindulata”.

A kormány családtámogatási intézkedései mellett a leendő szülőknek fontos az is, hogy rendelkezésükre álljon egy olyan intézményrendszer, amire biztosan támaszkodhatnak, a magyar védőnői rendszer pedig ilyen. Hangsúlyozta:

munkájuk nélkülözhetetlen, a folyamatosan változó világban azonban az ellátást is naprakészen kell tartani, hiszen akkor képes a leghatékonyabb működésre, ha együtt halad a fejlődéssel.

Az elmúlt száz év azt mutatja – emelte ki –, hogy a védőnői szolgálat képes folyamatosan követni a szakmai és innovációs lehetőségeket, ezzel is emelve a családok ellátásának minőségét.

Borítókép: Takács Péter államtitkár (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.