Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Újabb együttműködés a honvédelem érdekében

Nagyobb hangsúlyt kap az önkéntes tartalékos képzés.

2024. 06. 12. 8:40
A HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu által 2023. november 14-én közreadott képen a NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport vízi átkelést hajt végre a Tiszán létesített ideiglenes pontonhídon Tiszaroffnál az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlaton. Fotó: Szakál Szebáld Forrás: MTI/HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Olyan időket élünk, amikor minden összefügg a honvédelemmel, és ebben a háborúkkal teli korszakban szövetségesünk a Nemzeti Közszolgálati Egyetem – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) közötti együttműködés megújítása kapcsán, melyhez most a Magyar Honvédség (MH) is csatlakozott.
A megállapodás, melyet a honvédelmi miniszter, Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese és Deli Gergely, az NKE rektora írta alá, 

megújítja, kiterjeszti és tematikusan összehangolja az oktatás és a kutatás számos területén jelenleg is folyó együttműködést a minisztérium, a honvédség és az egyetem között.


A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint hangsúlyos elemként jelenik meg az önkéntes tartalékos szolgálat, a tartalékos képzés. – Az MH tartalékos állományának bővítése érdekében az NKE-n a polgári szakokon tanulók részt vehetnek a tartalékos képzésben, emellett létrehozzák az egyetemen a tisztképzés struktúrájában illeszkedő egységes tartalékos tisztképzés rendszerét – olvasható a közleményben.

Mindenki, aki a Ludovikán lesz részese az önkéntes tartalékos rendszernek, azon túl, hogy egy újabb magyar katonát, egy újabb honvédet jelent, egy elkötelezett és hozzáértő hazafit nyerünk vele az államigazgatásban

 – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a hivatásos katonák mellett a tartalékos ezredekben szolgálók együtt alkotják a honvédséget. – A hagyományos, könnyű fegyverzetű tartalékosok jól ismerik azt a környéket, ahol laknak, szervezetük az országot kapillárisszerűen átszövi. A tartalékosok saját környezetükért, otthonukért felelnek, legyen az példának okáért objektumvédelem vagy gerillahadviselésre való felkészülés – fogalmazott a miniszter.
Dr. Deli Gergely azt hangsúlyozta, hogy az NKE és partnerei által megvalósított magas szintű elméleti és gyakorlati képzés mellett a honvédelmi vezetés célkitűzéseivel összhangban, már egy ideje elérhető a civil szakos hallgatók számára az önkéntes tartalékos szerepvállalás lehetősége. – Az egyetem olyan egyedülálló koncepciót dolgozott ki hallgatói számára, amelynek révén az önkéntes tartalékos képzés és tevékenység a lehető legjobban illeszkedik az egyetemista élet mindennapjaihoz. 

A tisztjelöltek mellett az NKE civil hallgatóinak önkéntes tartalékos szerepvállalásával kiteljesedik a Ludovika Magyarország biztonságának szavatolásában betöltött különleges szerepe 

– tette hozzá a rektor. 

Takács Attila altábornagy elmondta, mindannyiunk közös érdeke, hogy minél többen csatlakozzanak a területvédelmi tartalékosokhoz, készek és képesek legyenek a haza védelmére. 

Az egyetemistákra kiemelten számítunk, hiszen a tanulmányaik végzése mellett is lehetnek önkéntes tartalékosok, egyszerre lehetnek tagjai két összetartó közösségnek, az egyetemének és a honvédségnek

– magyarázta az altábornagy.
A megújított együttműködési megállapodás támogatja és népszerűsíti a honvédelmi alapismeretek oktatását is, valamint bővül a tudományos-kutatási tevékenységek területén az együttműködés lehetősége, ezzel segítve az abban résztvevők szakmai elismertségének növelését. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.