Az elviselhetetlen kánikula mellé az allergiaszezon is beköszönt

Jobb lesz felkészülni, erős szezon elé nézünk.

2024. 07. 17. 12:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet – figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), kiemelve: az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében az érintettek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.

 

Erős szezon elé nézünk

Az NNGYK tájékoztatása szerint az Aerobiológiai Hálózat pollenmonitorozási adatai alapján egyelőre még csak elvétve található parlagfű pollenszem a levegőmintákban, a jövő hét végén azonban már a közepes szintet is elérheti a parlagfű pollenkoncentrációja. A parlagfűre érzékenyek ekkor már számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orrfolyást, orrdugulást, tüsszögést, szemviszketést, könnyezést. Az allergiás tünetek megelőzését, erősségének mérséklését megfelelően beállított gyógyszeres kezeléssel lehet elérni.

A szezon előreláthatólag erős lesz, melynek mértékét  az augusztusi és szeptemberi időjárás nagyban befolyásolhatja. A tömeges virágzás során a tartós, esős időszakok átmenetileg visszavethetik a pollenterhelést, azonban a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható.

Az allergiásoknak nagy segítséget nyújt a Parlagfűpollen riasztási rendszer térképes előrejelzése, melynek nyomon követesével könnyebben felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére, illetve ez alapján az utazásaikat is körültekintőbben tervezhetik. A környező országokra kiterjedő előrejelzést a nemzetközi rendszeren követhetik nyomon.

 

A legjobb támadás a védekezés

A szervezet emlékeztet, hogy a kifejlett parlagfű terjedése ellen leghatékonyabban felmagzás előtt, bimbós vagy virágos állapotában végzett kaszálással lehet védekezni, így csökkenthetjük a levegőben a lágyszárú gyomnövények – köztük a parlagfű – virágporának mennyiségét, ami egyben a földhasználóknak jogszabályban előírt kötelezettsége is.

A lakosságtól a parlagfű pollenterhelés csökkentése érdekében azt kérjük, hogy az általuk észlelt parlagfüves területeket mielőbb jelezzék a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vagy a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület oldalán.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.