Eltiltották a hivatásától és felfüggesztett börtönbüntetést kapott a magánrendelését állami kórházban bonyolító szülészorvos

A járóbeteg-ellátáson végzett vizsgálatokért kellett nála fizetni.

Forrás: MTI2024. 07. 10. 13:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést szabott ki jogerősen a Pécsi Ítélőtábla arra a szülészorvosra, aki magánpraxisában kezelt betegeit a kórházban is pénzért látta el asszisztensével 2021-ben. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az ítéletről szóló közleményében azt írta: a zalai szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvos rendszeresen összemosta a magánrendelését a kórházban nyújtott egészségügyi szolgáltatással. 

Bár a kórház eszközeinek, berendezéseinek magánpraxisban való használatához nem volt engedélye, a járóbeteg-ellátáson ultrahangos vizsgálatokat végzett betegein, tőlük ezért alkalmanként 15 ezer forintot kért és fogadott el. 

Az ügyletek lebonyolításában és a pénzek átvételében asszisztense nyújtott segítséget. 

A vádirat 37 esetet sorol fel, amelyekben több mint 1,4 millió forintot vettek át, de hatszor nem volt megállapítható a pontos nagyságrend. Akadt páciens, aki több alkalommal is fizetett, egy nő pedig 80 ezer forintot adott az orvosnak szülés után.

Az ügyben korábban eljáró Zalaegerszegi Törvényszék az orvost folytatólagosan elkövetett vesztegetés elfogadása miatt mondta ki bűnösnek, ezért rá halmazati büntetésül két év – öt év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést és tízmillió forint pénzbüntetést szabott ki, továbbá öt évre eltiltotta foglalkozása gyakorlásától is. Asszisztensét bűnsegédként elkövetett vesztegetés elfogadása miatt ítélték el, ezért őt halmazati büntetésül egy év – két évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte a bíróság. 

A Pécsi Ítélőtábla a vádlottak cselekményét bűnszövetségben elkövetettnek minősítette, továbbá az orvos pénzbüntetésének összegét ötmillió forintra csökkentette, egyebekben helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.