Hálapénzt kért a kórházi kezelésért a zalai szülészorvos, másfél milliót fizethet

Az asszisztenst is elítélték.

Forrás: Zaol2023. 12. 21. 14:25
Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végrehajtásban felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélte a bíróság szerdán a kórház volt osztályvezető szülész orvosát, mert munkahelyén látta el magánbetegeit és ezért pénzt kért tőlük – írja a Zaol.

A Zalaegerszegi Törvényszék ítélete alapján V. György 

büntetése két év, végrehajtásában öt év próbaidőre felfüggesztett börtön és száz napi tétel, azaz tízmillió forint pénzbüntetés, valamint az orvosi foglalkozás gyakorlásától öt évre való eltiltás, illetve 1,45 millió forint értékben vagyonelkobzás.

A bűnsegédi közreműködéssel vádolt asszisztense, K. J. Józsefné büntetése egy év börtön, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztve.

A megyei kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályát 2010-től vezető V. Györgyöt az önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében marasztalták el. Az orvos a magánpáciensei egy részét a kórházba rendelte be és ott látta el. Ebben részt vett az orvos asszisztense is, K. J. Józsefné, aki egyébként nem is állt jogviszonyban a kórházzal.

Az orvos a kórházbeli vizsgálatokért pénzt kért és fogadott el, alkalmanként általában 15 ezer forintot.

 A páciensek egy része a vizsgálat után ezt kérés nélkül kifizette, aki rákérdezett a tarifára, annak az orvos megmondta az összeget, vagy közölte: a „szokásosat” kell fizetni. A pénz kezelésében 12 alkalommal az asszisztens is közreműködött, ezért rendszeres juttatást kapott az orvostól.

A vádirat 37 esetet sorolt fel, 1,45 millió forint értékben, hat esetnél nem volt megállapítható a pontos összeg. Akadt páciens, aki többször fizetett, egy édesanya pedig nyolcvanezer forintot adott az orvosnak szülés után.

Ezzel az orvos megsértette az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt és nem volt engedélye arra, hogy a kórház eszközeit használja a magánbetegei ellátásához.

Az ügyészség az önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat. Ennek büntetési tétele öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés.

A múlt héten tartott  előkészítő ülésen a vádlottak nem tettek vallomást, a bűnösségüket a vádiratban foglaltakkal egyezően  beismerték és lemondtak a tárgyalásról való jogukról.

A 2021 előtti szabályoknak sem felelt meg az osztályvezető orvos gyakorlata, de azt követően már bűncselekménynek minősült, ám erről nem vett tudomást – fogalmazott az ítélet indoklásban Gergye Tamás bíró. V. György szembehelyezkedett a törvénnyel, pedig beosztása alapján kötelessége lett volna az előírások betartása, betartatása. Ennek ellenére úgy gondolta, nem lesz változás a hálapénzben a szigorítás után sem.

A bíró szólt arról is, hogy az orvos magatartása miatt 2021 márciusában a Nemzeti Védelmi Szolgálat előkészítő eljárást indított, majd májusban elrendelték a nyomozást, ami októberig tartott. Az ez idő alatt történtek képezték a vád alapját. Az eljárás törvényes volt, de a hatóság előbb is felléphetett volna – emelte ki.

Azon is el lehet gondolkodni, hogy 2021 előtt miként alakulhatott ki a kórházban az a gyakorlat, aminek aztán a büntetőeljárás vetett véget – tette hozzá.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész fellebbezett a döntés ellen a bűnszövetségben történt elkövetés megállapítása érdekében, valamint V. György esetében a büntetés végrehajtására. Az orvos és védője is fellebbezett a pénzbüntetés napi tételének mérséklésére, illetve hogy az eltiltás csak a szülész-nőgyász foglalkozásra vonatkozzon. K. J. Józsefné és védője az ítéletet tudomásul vette.

Az ügyben másodfokon a  Pécsi Ítélőtábla hoz döntést.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.