Ennyi idő kell még, hogy érződjön a babaváró támogatás hatása

A cél hogy a tervezett gyermekek megszülessenek.

Forrás: MTI2024. 07. 31. 12:13
családi kép
Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A családalapításhoz óriási segítség a babaváró támogatás. Mivel a cél nem az, hogy büntessék a családokat, hanem az, hogy a tervezett gyermekek megszülessenek, ezért örülnek, hogy a kormány két évvel meghosszabbítja a gyermekvállalás teljesítésére vonatkozó határidőt – mondta Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) elnöke szerdán az M1 Ma reggel című műsorában.

Még 2008–2009-ben, az MSZP–SZDSZ-kormányzat alatt, a gazdasági válság idején „megsarcolták a családokat”, és lezuhant a termékenységi ráta is. 

Azonban az új kormány 2010-től folyamatosan arra figyelt, hogy a gazdaság teljesítőképességéhez mérten mindig bővítse a családtámogatások körét

– emlékeztetett. Hozzátette: öt évvel ezelőtt nagy lépés volt a családvédelmi akcióterv bejelentése, és azon belül a babaváró támogatás.

Minél korábban születik meg az első gyermek, annál biztosabban tudnak nagycsaláddá válni, és ebben óriási segítség a babaváró támogatás. Csak öt év telt még el, legalább még öt évre szükség van, hogy kiderüljön, hány családból lesz nagycsalád – mondta.

Több mint 247 ezren vették igénybe ezt a támogatást, és elenyésző azok száma, akiknél még nem született gyermek – jelezte Kardosné Gyurkó Katalin.

– A cél az, hogy a tervezett gyermekek megszülessenek, nem az a cél, hogy a kormány büntesse a családokat

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ezért örülnek a kétéves haladéknak.

Kardosné Gyurkó Katalin szerint a babaváró támogatás a családtámogatási rendszer legsikeresebb eleme, de egyre többen veszik igénybe a csok pluszt és a falusi csokot is. – Valamint azzal, hogy 2011-ben bevezették a családi adókedvezményt, leginkább a nagycsaládosokon segítettek, hiszen gyermekenként 33 ezer forint a támogatás. Ha ezt két lépcsőben tényleg sikerül százszázalékban megemelni, akkor a családok még több pénzt is kapnak, mint 2011-ben – tette hozzá.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.