Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Érdemes pályázni az új otthonfelújítási programra

Hatmillió forint is lehet a támogatás mértéke.

2024. 07. 05. 9:14
otthonfelújítás, nyílászáró-csere, lakásfelújítás
Illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Olyan ingatlanok felújítására lehet pályázni, amelyek 1990 előtt kapták meg a használatbavételi engedélyt – fogalmazott Dömötör Csaba az új otthonfelújítási program kapcsán a Facebook-oldalán megosztott videóban. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára elmondta, hogy olyan beruházásokra jár a támogatás, amelyekkel legalább harmincszázalékos energiamegtakarítást lehet elérni.

Ez jelentheti a fűtési rendszer cseréjét, jobb hőszigetelést vagy épp a nyílászárók cseréjét, de hőszivattyús rendszer kiépítésére is fel lehet használni. A támogatás legfeljebb hatmillió forint lehet, aminek egy része kamatmentes hitel, másik része pedig vissza nem térítendő támogatás

– tette hozzá.

A kormánypárti politikus jelezte, hogy sok tízezer család élhet majd ezzel a lehetőséggel, nekik csökkennek a rezsiköltségeik, és a magyar szakemberek ezekkel a felújításokkal több megrendeléshez jutnak, így a programnak munkahelyvédő szerepe is van.

Érdemes pályázni

– hangsúlyozta Dömötör Csaba.

– Miközben a magyar gazdaság alapvető tényezői jól teljesítenek – nő a reálbér, a kiskereskedelmi forgalom és a foglalkoztatottság –, addig az ipar teljesítményét a nemzetközi környezet, különös tekintettel a német gazdaság gyengélkedése húzza vissza – fogalmazott Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára. A politikus azt elemezte, hogy a KSH adatai alapján 2024 májusában az előző év azonos időszakához képest a tisztított adatok szerint 4,9 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene, míg az előző hónaphoz képest 1,1 százalékkal mérséklődött az ipari teljesítmény.

A tárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tartósan alacsony infláció ugyanakkor az óvatossági motívum oldódásán, így a fogyasztás erősödésén keresztül és a kormány beruházásokat ösztönző intézkedéseivel összhangban támogatja a belföldre termelő hazai ipar fellendülését. Ebbe illeszkedik bele a családokat támogató otthonfelújítási program. 

Ez az alacsonyabb energiafelhasználás révén erősíti az ellátás biztonságát, javítva hazánk energiamérlegét, másrészt közel 130 milliárd forintnyi megrendelésállományt generálhat az építőiparban és az építőanyag-kereskedelemben, ezzel hozzájárulva a kiegyensúlyozott gazdasági növekedéshez.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott ma reggeli interjújában elmondta, hogy húsz- és harmincezer között van azoknak a családoknak a száma, amelyek be tudnak kapcsolódni az új otthonfelújítási programba. Emlékeztetett, hogy a korábbi programokkal már 250 ezer családot értek el.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.