Egy ciklus nem ciklus

Esztergomot több évtizedes Csipkerózsika-álmából kellett felébresztenünk – jelentette ki lapunknak a város polgármestere. Hernádi Ádám a júniusi választások megnyerésével már a második ciklusát fogja kezdeni városvezetőként. Elmondása szerint igyekszik mindent megtenni azért, hogy a helyiek és az odalátogatók érdekeit, kényelmét szem előtt tartva fejlesszék Esztergomot. Úgy véli, az emberek jó iránynak tartják, amerre a kormánypárti városvezetés elindította a várost.

2024. 07. 12. 5:20
Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere ismét megnyerte az önkormányzati választásokat.
Fotó: Kovács Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Esztergomban a város történelméhez és rangjához méltó, kiegyensúlyozott kampány zajlott – idézte fel lapunknak adott interjújában a választások előtti időszakot a város polgármestere. Hernádi Ádám elmondta, a polgármesteri címért hárman jelentkeztek, a Mi Hazánk és egy helyi civil egyesület jelöltje, a körzetekben is az általuk delegáltak mérették meg magukat, valamint három független jelölt is szerepelt a tíz körzetben. 

Látszik tehát, hogy az ellenzéki pártok többsége nálunk nem mutatott semmilyen politikai aktivitást, talán ez lehetett az oka annak, hogy tiszta maradt a közélet és a közbeszéd

 – vélekedett.

Elmondása szerint a jelöltek a saját céljaik propagálásába fektették bele azt az energiát, amit szükségesnek ítéltek meg. – Mi magunk is erre törekedtünk. Egy városvezetőnek öt éven keresztül kell folyamatosan dolgoznia a városáért, nem pedig az utolsó néhány hétben – húzta alá, majd rámutatott: – Ha ez így van, akkor a kampány nem a gyors, kapkodva elvégzett munkákról fog szólni, hanem arról, hogy megmutassuk, mit értünk el eddig, és mit szeretnénk csinálni a jövőben. Hernádi Ádám szerint a kampányuk egyszerű volt: arra kérték az esztergomiakat, hogy folytathassák az elkezdett munkát. Úgy véli, évekkel korábban egy olyan munkát kezdtek el, amit nem lehetséges öt év alatt befejezni.  

Esztergomot több évtizedes Csipkerózsika-álmából kellett felébresztenünk

 – fogalmazott, majd aláhúzta: rengeteg olyan adóssága volt a városnak, ami már nem várhatott. Példaként említette a Városháza felújítását vagy az árvízvédelmi gát megépítését. Elmondása szerint mindkét folyamat elkezdődött, de ezek csak a nagy, látványos beruházások. 

 

Termékeny időszak

– Ezek mellett igyekeztünk mindent megtenni azért, hogy az itt élők és az ide látogatók érdekeit, kényelmét szem előtt tartva fejlesszük a városunkat: utakat, járdákat újítottunk fel, játszótereket adtunk át és újítottunk fel, energetikai korszerűsítéseket hajtottunk végre több intézményünkön is – sorolta. Hernádi Ádám felhívta a figyelmet arra, hogy bővítették a sportolási lehetőségeket is: 

a régi sportcsarnok helyére megépült az új, multifunkciós Suzuki Aréna, rekortán futópályát, görkorcsolyaparkot, pumptrackpályát létesítettek, átadták az Esztergom-Kertvárost Esztergommal összekötő kerékpárutat, mely lehetővé teszi, hogy a városrészek között biztonságos legyen a közlekedés.

– Az infrastruktúra fejlesztése érdekében átadtuk a kezdő vállalkozásokat segítő inkubátorházat, korszerű, rendezett új piacot létesítettünk, városi rendezvényeinkkel évről évre igyekeztünk megszólítani minden korosztályt, és színvonalas szórakozási lehetőségeket biztosítani nekik – mondta, majd emlékeztetett: 2021 óta Esztergom ad otthont az MCC Fesztiválnak, ami egyre több fiatalt vonz a városba. – 2022-ben pedig, hetven év után, Esztergom visszakapta megyei jogú városi rangját  – azóta ennek tiszteletére május 1. nálunk Esztergom-nap – emelte ki.

 

A siker kulcsa

A polgármester hangsúlyozta: ha az ember dolgozik, és a munkájával másokért tesz, akkor azt értékelik, megbecsülik. – 2019-ben azzal az elszántsággal vágtam bele ebbe a ciklusba, hogy amit csak lehet, lefaragjunk ezekből az adósságokból – mondta. Szavai szerint sok mindent sikerült megvalósítani, még többet elkezdeni, de még távol vannak a végétől. Felidézte, az elkezdett munkafolyamatokra a választás nem volt hatással, a kampányidőszakra sem szedték le a Városháza állványait, folytatják a munkát.

Azt gondolom, egy ciklus nem ciklus. Felelős városvezető nem öt évre tervez

– szögezte le. Hernádi Ádám úgy véli, az emberek jó iránynak tartják, amerre elindult a város. – Esztergomi vagyok, ez az otthonom, szeretem ezt a várost, hiszen annyi mindent köt ide. Szeretném visszaadni mindazt, amit kaptam. Jobb hellyé, élhetőbbé tenni, fejleszteni, de megőrizve 1050 éves múltját – hangsúlyozta. A polgármester hozzátette, ez felülemelkedik a pártpolitikán: „Elsősorban esztergomiak vagyunk. Minden más csak ezt követheti.”

 

A munka nem áll meg

Hernádi Ádám a várható infrastrukturális fejlesztésekről elmondta, a városvezetés célja elsősorban befejezni azokat a beruházásokat, amiket már elkezdtek, mint például a gát, a Városháza, a zöldparkoló, a körforgalom. A tervek között szerepel a belvárosban található úgynevezett Bástya áruház felső szintjeinek teljes átalakítása: ezt kell felújítani és új funkciókkal feltölteni. Ide tervezik megvalósítani egyebek mellett a mozit, ami szintén régi adóssága a városnak. 

A polgármester elmondása szerint szerepel a tervei között az M100-as összekötő teherhídjának megvalósítása is, erre nagy az igény.

 – Ami tőlem telik, mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ezek a tervek mind megvalósulhassanak. Felelős városvezetőként, ahogy 2019-ben sem, úgy most sem öt évre tervezek. Folytatjuk a munkát, ameddig csak lehetséges. Mert tervekből, ötletekből van bőven! – fogalmazott Hernádi Ádám.

Borítókép: Hernádi Ádám (Fotó: Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.