Ismét pofára esett egy felmérésével a baloldali közvélemény-kutató cég

Magyar Péter pártjának próbáltak kedvezni.

2024. 08. 08. 14:22
Magyar Péter, Tisza Párt
Forrás: Magyar Péter/Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hibás következtetések az IDEA Intézet felmérésében – mutatott rá közösségi oldalán a Pártreferencia. Mint írták, a cég felmérése a Tisza Párt szavazóinak „pártpreferencia-életútjait” igyekezett jobban megismerhetővé tenni. Az IDEA közleményében közzétett adatsorok a 2022-es országgyűlési és a 2024-es EP-választások közötti összefüggéseket akarták bemutatni, ezek alapján azonban téves következtetéseket vontak le a Tisza Párt szavazóiról.

 A felmérés adatait alaposabban megvizsgálva jelentős ellentmondásokra bukkanhatunk

– emelték ki.

Ismertették, az IDEA adatai szerint a 2022-es 

  • Fidesz-szavazók tíz százaléka, 
  • a baloldali összefogás szavazóinak 47 százaléka szavazott idén a Tiszára, 
  • a korábbi Mi Hazánk-szavazók körében 18 százalék, 
  • az MKKP-szavazók körében 42 százalék ez az arány, 
  • a legutóbbi országgyűlési választáson nem voksolóknak pedig a 16 százaléka lett idén júniusra Tisza-szavazó. 

A 2022-es parlamenti választás tényleges eredményeinek felhasználásával az előbbi százalékos arányok alapján kiszámítható, hogy összesen majdnem egymillió-nyolcszázezer szavazónak kellett volna idén június elején a Tiszára voksolnia, ha elfogadjuk az IDEA felmérésének eredményeit – összegezték. A Pártreferencia rámutatott: 

Azonban a valóságban mindössze egymillió-háromszáznegyven ezren szavaztak a Tiszára az EP-választáson, ami több mint négyszázezer szavazatnyi különbséget jelent. 

Kifejtették, ez az eltérés rendkívül jelentős és arra utal, hogy elmaradt a felmérés „reality check”-je, az eredményeket a kutatók nem vetették össze megfelelően a valós adatokkal. 

Mint írták, egy ekkora különbség nem csupán statisztikai hibának tudható be, hanem azt jelzi, hogy szakmai szempontból megkérdőjelezhető az eredmények valóságtartalma. Szerintük mindezek fényében teljesen megalapozatlanok a Tisza Párt szavazóinak összetételére vonatkozó kijelentések is az IDEA részéről, úgy mint: 

A Tisza Párt szavazótáborának 43 százaléka 2022-ben még az összefogást támogatta, 28 százalékuk pedig nem vett részt az utolsó országgyűlési választáson. Magyar támogatóinak 16 százaléka mondta azt, hogy 2022-ben a Fidesz–KDNP-re szavazott.

A Pártreferencia leszögezte: fontos, hogy a sajtóban nyilvánosságra kerülő közvélemény-kutatási eredmények, illetve azok interpretálása pontos és megbízható információkat szolgáltassanak az olvasóknak, választópolgároknak. Hangsúlyozták, a részletezett szakmai hibák és téves következtetések nemcsak a kutatóintézetek hitelességét ássák alá, hanem félrevezethetik a nyilvánosságot, és akár a politikai élet szereplőit is.

Borítókép: Magyar Péter (Forrás: Facebook/Magyar Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.